1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия

Значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия

Това сочат данните на Националния статистически институт

Разнопосочно движение на индекса на промишленото производство през ноември 2012 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). По предварителни данни той е нараснал с 0,9% спрямо октомври 2012 г., но е намалял с 2,1% спрямо същия период на предходната година.

През единадесетия месец на 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,4%, както и в преработващата промишленост - с 0,6%. В добивната промишленост пък е отчетен спад от 19.2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава в секторите производството на основни метали - с 11,7%; обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 10,8%; печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - със 7,7%; производството на облекло - със 7%; производството на химични продукти - с 5%.

Понижение е регистрирано при производството на превозни средства, без автомобили - с 25,5%; производството на тютюневи изделия - с 12,7%; производството на напитки - с 5,2%; производството на лекарствени вещества и продукти - с 2,9%.

На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - с 11,6%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,8%, и в преработващата промишленост - с 0,2%.

Най-значителен спад спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 38,9%. По-съществено са се понижили индексите на производството на превозни средства, без автомобили (с 22,3%); производството на метални изделия, без машини и оборудване (с 12,9%); обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм (с 10,9%); производството на текстил и изделия от текстил, без облекло (с 8,6%).

Увеличение е отчетено при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 19,8%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 16,8%, и при производството на електрически съоръжения - с 9,9%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.