За последните 20 години се наблюдава 60% ръст при производството на пшеница у нас
Потреблението не е нараснало, за сметка на износа. Страната ни е достигнала 60-70% експортен потенциал на пшеница. Увеличението на производството е тенденция, а това означава увеличение и на експорта.
Износът за страните от ЕС е доминиращ, като 30% от общото изнесено количество отива за Испания.
За сметка на пшеницата ечемикът е единствената култура, която намалява у нас и в световен мащаб. От близо 1 млн. тона на година производството у нас се е свило наполовина. Причината е в по-ограниченото търсене и трудното намиране на пазари.
Четвъртото издание на "Зърнена академия" събра на едно място експерти от цяла Европа и САЩ. На форума те обсъдиха пазарите на пшеница, ечемик, рапица, соя, слънчоглед и други и анализираха данните от проучванията си. Акцент в дискусиите бяха предизвикателствата заради климатичните промени, както и световната политическа обстановка като фактор за пазарни промени в сектора.