1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Чешки фермери протестират в Прага

Чешки фермери протестират в Прага

Протестната акция е насочена срещу Зелената сделка

Фермерските протести в Европа стигнаха и до Чехия, където повече от 500 фермери с трактори, тежкотоварни автомобили и големи селскостопански машини се събраха пред министерство на земеделието в Прага, за да протестират срещу нарастващите разходи и екологичните разпоредби на Европейския съюз.
 
Въпреки че много улици в центъра на града бяха блокирани, големият транспортен хаос беше избегнат, тъй като властите предупредиха предварително хората да използват обществения транспорт, а не собствените си превозни средства.
 
Протестната акция е насочена срещу Зелената сделка, която има за цел постигане на климатична неутралност в Съюза до 2050 година. Подобно на своите колеги от други европейски държави, и чешките фермери са недоволни от правилата, свързани с инициативата, и ги определят като прекалено тежки и бюрократични.
 
Недоволството на стопаните е насочено и срещу правителството в страната, като те настояват пред премиера Петр Фиала за повече субсидии и по-малко административни пречки. Пред медиите министърът на земеделието Марек Виборни каза, че иска да преговаря със земеделците, а не да има протести, които блокират чешката столица. Той също така заяви, че фермерите имат политически дневен ред.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.