1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Как българска ферма успя в хидропонното отглеждане на ягодоплодни?

Как българска ферма успя в хидропонното отглеждане на ягодоплодни?

Деница Иванова - земеделски производител

Оранжерийните растения се опрашват от пчели, гледани в самите оранжерии

Ягоди

Ферма, където се отглеждат ягоди, малини и къпини хидропонно – в стоманеностъклени и полиетиленови оражерии показаха на онлайн семинар, организиран от Национална служба за съвети в земеделието. Демонстрацията е организирана по европейския проект „Нефертити“. Деница Иванова, нейният съпруг и цялото й семейство отглеждат тези култури в оранжерии на площ от 60 декара, като имат и много големи площи открито производство в района на Попово.

Деница Иванова, земеделски производител

„Стартирахме с едва 30 декара, но днес вече имаме 60 декара стоманеностъклени оранжерии. Това е втора година, в която се радваме и развиваме тази оражерия. Вече имаме повече опит.“

Пламен Маринов, земеделски производител 

„От миналата година се захванахме с едно ново начинание. С един изцяло нов, характерен на запад метод за отглеждане на ягоди, малини и къпини на хидропоника. Отглеждаме ягодите на едноетажни стилажи, на така казано улуци, в чувалчета, които са пълни с кокосов субстрат“.

Деница Иванова, земеделски производител

„Тази конструкция има своите многократни предимства, било то от хрането, поддържането на определена влага, която е оптимална за тяхното развитие и растеж. Също така самата конструкция позволява работниците да се чувстват по-комфортно докато работят. Не се навеждат. По-качества е продукцията, по дълъг е срокът на годност на самите плодове.“

Деница Иванова заяви, че три пъти по-голямо е количеството продукция, произведено от оранжерии на декар, отколкото това, което отглеждат на земята. 

В оранжерийното производство добивите не се измерват на декар, а на растение. Когато растенията са от висок клас добивът е в рамките на 500 до 700 гр., но при полските култури загубата е в рамките на около 50%, а при оранжерийното има едва 1% загуба, поясни Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. 

Интересното е, че в тази оранжерия се отглеждат и пчели, за да може те да опрашват растенията. Повече, гледайте в рубриката Агротема в ефира на АгроТВ на 16.05.2021 г от 18:30 часа.

Автор: Георги Куситасев 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.