1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Може ли листното хранене да подобри усвояването на азот?

Може ли листното хранене да подобри усвояването на азот?

Помощ за растенията, когато са подложени на стрес

Азотните торове са сред големите разходи за земеделците. Освен това азотът подлежи на сериозни загуби, което е основна причина за високи торови норми, а това води до замърсяване на околната среда. Как ефективно да бъде редуцирано азотното хранене – тази тема беше сред акцентите на семинар в гр. Русе. Лекторите от Лебозол представиха решение, което се базира на листното хранене.

Ефективността при усвояване на азота може да се повиши с третиране на семената и по време на вегетацията с листно приложение на торове с високо съдържание на аминокиселини и на азот.

Такива продукти са Аминозол®, Lebosol® - АминоМакс, Авитар®. Те стимулират растежа на кореновата система, на фотосинтезата, спомагат за редуциране на стреса, като всичко това води до повишена ефективност на усвояване на хранителните вещества.

Използването на продукта Lebosol® - Сяра 800 СК подобрява ефективността на усвояване на азота с 35%. Освен това сярата доказано помага срещу болести по растенията. Този елемент също така води до повишаване на масленото съдържание, съдържанието на протеин, засилва ароматите и вкусовите качества на продукцията, допринася за по-високи добиви.

Лекторите от Лебозол® представиха и решения за адаптиране на растенията към засушаване и промените в климата.

Изместването на годишните сезони, сушата, топлата зима, късните валежи на сняг или дъжд в края на зимата, ниските пролетни температури стресират растенията. Тогава растежът на корените е ограничен, а усвояването на хранителните вещества е недостатъчно.

Ако поради лошите почвени условия нещо липсва в растението, защо да не го дадем през листата? Така можем да разгърнем генетичния потенциал, зададен от селекцията и да се възползваме оптимално от него в екстремни условия.

Решението е Аминозол® със съдържание на аминокиселини, които стимулират растежа на корените чрез синтез на протеини и ауксини, по-добро усвояване и транспорт на хранителни вещества, толеранс към стрес.

Следващата препоръка е използването на Lebosol® - АквеБор (Мо) 

Листното хранене е мероприятие, което не бива да се пропуска, защото инвестицията в здрави растения с висок потенциал защитава всички останали технологични инвестиции на полето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.