1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Очаква се рекордна реколта от пшеница и подобни култури

Очаква се рекордна реколта от пшеница и подобни култури

В северна Европа зимните посеви са пострадали от прекомерна влага, но в други части от Северното полукълбо изгледите са положителни

През маркетинговата 2024/25 година Международният съвет по зърното очаква рекордна зърнена реколта. В най-новата си прогноза лондонските експерти посочват, че количеството от пшеница и други подобни култури ще достигне 2,332 милиарда тона, което е с 28 милиона тона над реколтата от предходния период.
 
Пшеницата ще донесе почти 799 милиона тона, т.е. с 1,2% над миналогодишното количество. Това означава, че постигнатият през 2022/23 година рекорд от 803,4 милиона тона няма да бъде подобрен. В северна Европа зимните посеви са пострадали от прекомерна влага, но в други части от Северното полукълбо изгледите са положителни. В части от северна Африка, където са и най-големите вносители на пшеница, реколтата най-вероятно отново ще бъде намалена от суша.
За Европейския съюз Международният съвет по зърното прогнозира спад на количеството пшеница с 1,9% до 130,5 милиона тона. Основните причини за намаляващата за трети пореден път реколта са прекомерните валежи, затруднили и торенето през последните седмици. В същото време части от България, Румъния и Италия страдат от засушаване.
 
Очакванията за Русия са положителни, тъй като досегашните валежи в най-важните региони за зимна пшеница са в рамките на средното за последните години. Времето в южните области остава меко, така че не се очакват и големи щети от ниски температури. Като цяло руската реколта от пшеница тази година ще достигне 90,4 милиона тона, т.е. с 0,5% по-малко, отколкото през 2023.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.