1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Пропускане на листно хранене – загуба на добив

Пропускане на листно хранене – загуба на добив

Каква технология на хранене на пшеницата са приложили в село Ливада

Гостуваме в землището на село Ливада, където е приложена цялостна технология на хранене на пшеницата. Примерът е красноречив, защото пропуснато листно хранене, рефлектира в добива. „Есента беше суха и посевите поникнаха късно, едва през декември. Пшеницата се задъхваше от неблагоприятните климатични условия“, разказа Красимир Георгиев, регионален агроном в Лебозол за област Бургас. За да влезе в нормален ритъм и за да навакса времето на застой, помогнали торовете Лебозол.

Но грижите за полето започнали още от семенцето. В началото бил Lebosol®-Тотал Кер, който бил използван заедно с обеззаразителя за семена преди сеитба. Дозата на приложение е 2-5 л/т. Lebosol®-Тотал Кер съдържа важни микро- и макроелементи - мед, манган, цинк, азот, фосфор, калий, магнезий, с които растенията били снабдени още от най-ранен стадий на развитие.

Рано напролет посевът е третиран ударно с няколко продукта. На първо място това е Аминозол® в доза 100 мл - един от най-популярните продукти на Лебозол. Той е с животински произход, като съдържа между 55 и 58% аминокиселини и пептиди. Има антистресов ефект.

В доза 100 мл е приложен Lebosol®-КвадроМаксС СК, който е с високо съдържание на мед, манган, цинк и сяра. Добавен е 50 мл Lebosol®-Бор, за да компенсира липсата на есенно подхранване на посевите. Продуктът е много подходящ за приложение след хербицидно пръскане, освен това дава отличен старт на растението през пролетта.

Каква е ролята на елементите мед, манган и цинк за правилното развитие на растенията? Добре нахраненото растение с цинк дава добър добив. Медта има значение за здравето на растенията, в същото време има и фунгицидно действие, подобрява устойчивостта на посевите при засушаване и преовлажняване. Манганът е важен за братенето. И трите елемента участват във фотосинтезата. Борът има пряко отношение към добива, помага за развитие на кореновата система и за клетъчното делене.

Във фаза изкласяване е направено още едно третиране. „Виждайки добрия ефект от комбинацията, стопанинът по своя инициатива допълнително сложи 50 мл Lebosol®-КвадроМаксС СК и 50 мл Аминозол®. Последното третиране на полето направихме с Lebosol®-МагС СК, който съдържа магнезий и сяра. Сярата помага за усвояване на азота, а магнезият - за добра фотосинтеза и растението да бъде по-свежо по-дълго време, да се храни пълноценно и да изсмуква максимално хранителните вещества от почвата.

Много стопани подценяват листното торене, но то е икономически обосновано. Политиката на фирма Лебозол е да предлага не само качествени продукти, но и цялостни решения. А причината, поради която земеделските производители трябва да изберат продуктите, е европейското качество, високата концентрация на елементите и добрите агрономи“, каза в заключение регионалният представител на Лебозол.

В контекста на Зелената сделка компанията предлага продукти, които са органични и са подходящи за биоземеделие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.