1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Румъния също ограничава вноса от Украйна

Румъния също ограничава вноса от Украйна

По думите на министър Флорин Барбу Киев и Букурещ са постигнали споразумение, с което временното ограничение ще важи и за други аграрни продукти

След Полша, Унгария и Словакия Румъния стана четвъртата държава в Европейския съюз, която отново ограничава вноса на селскостопанска продукция от Украйна. От земеделското министерство в Букурещ обявиха, че за срок от 30 дни страната няма да импортира украинско зърно.
 
По думите на министър Флорин Барбу Киев и Букурещ са постигнали споразумение, с което временното ограничение ще важи и за други аграрни продукти, които се произвеждат в достатъчни количества в северната ни съседка – пилешко месо, царевица, брашно и пчелен мед. 
Решението на Полша, Унгария, Словакия и сега и Румъния не се радва на подкрепата на останалите 24 държави в Европейския съюз, както стана ясно по време на срещата на земеделските министри в началото на седмицата. Въпреки това Комисията в Брюксел засега няма да налага санкции срещу четирите страни, а ще търси решения чрез диалог. 
По време на ограниченията Букурещ ще проверява системата за експортни лицензи, предложена от Украйна в рамките на Координационната платформа. Тези предварително обявени доставки ще помогнат за по-точното изчисляване на изнесените количества пшеница и царевица и за контрола на тяхното движение в Съюза. Идеята е по този начин да се предотврати наводняването на локалните пазари и свалянето на цените за местните фермери.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.