1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Синан Вейсал: Такава година, с такива размери на щетите не сме имали

Синан Вейсал: Такава година, с такива размери на щетите не сме имали

Овощарите масово освобождават работници

Тази година условията по време на цъфтеж и завръз бяха критични. Имаше опасно ниски температури и поради тази причина реколтата от кайсии, праскови и нектарини е много слаба. Това заяви овощарят Синан Вейсал, който е и член на УС на Браншова камара "Плодове и зеленчуци".

"Такава година, с такива размери на щетите не сме имали. Всяка година има замръз, но е частичен, регионален по-скоро. Тази година засегнатите райони са много и това са основните овощарски региони в страната като Русе, Силистра, Карнобат, Сливен. Хората, които имат 80% пропаднали площи, остават в едно междинно състояние. Те не могат да участват за пълен размер на обвързаното подпомагане, в същото време не попадат и в графата за 100 процента пропаднали площи. Очакваме сериозни сътресения в сектора. Очакваме фалити през следващите месеци на много голяма част от производителите на плодове." 

Овощарите нямат сигурност за плащанията към бранша - кога и колко.

„Много е важно за сектора тези средства да влязат по сметките колкото се може по-бързо, защото ние в момента сме в активен сезон и правим много разходи. Имаме поети ангажименти към банки, институции и към държавния бюджет, които ние няма да можем да изпълним и това ще ни доведе до много трудна финансова ситуация, основно до фалити.“

Синан Вейсал посочи, че овощарите се нуждаят от средства и за подготовка на следващата стопанска година. По думите му само текущите разходи са между 2 и 3 хиляди лева на декар.

В бранша започва масово освобождаване на работници, което ще има дългосрочни последици в селските райони. „В момента работната ръка така или иначе не е достатъчно и ако я изпуснем, просто секторът е обречен.“

Очаква се развитие на дебата по приемането на корекцията по бюджет 2023 г., като се разчита да бъде одобрен допълнителен ресурс, поискан от настоящия екип на Министерство на земеделието и храните за целта извън 5-те милиона лева, предвидени за подпомагане по държавната помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Корекцията е поискана, тъй като през настоящата година пострадалите площи са много повече от обичайните през предходни години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.