1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Световното производство на соя ще достигне 402,8 млн. тона

Световното производство на соя ще достигне 402,8 млн. тона

Новата прогноза занижава количеството

През новия сезон световното производство на соя ще достигне над 402 милиона тона, изчисляват експертите от американското земеделско министерство. 81 процента от реколтата ще бъдат прибрани в три държави – Бразилия, Аржентина и Съединените щати.
 
 
Новата прогноза занижава количеството соя с 2 и половина милиона тона спрямо очакванията, публикувани през юли. В сравнение с предходната стопанска година ще има обаче ръст от 33 милиона тона, като най-сериозната корекция посока надолу е за САЩ. Там фермерите ще приберат 114 милиона тона, спрямо 117 милиона тона през предишния сезон.
 
Световното потребление се очертава да достигне близо 384 милиона тона, което е с почти 21 милиона тона повече, отколкото през сезон 2022/23-та. С най-голямо търсене в размер на 118 милиона тона начело остава Китай, следван от САЩ с 66, Бразилия с 60 и Аржентина с 43 милиона тона.
В края на настоящия сезон в складовете ще има рекордните 119 милиона тона, прогнозират от Вашингтон. В сравнение с миналия сезон по-малки ще са запасите в Европейския съюз и Бразилия и Съединените щати, но като цяло количеството ще надскочи предишното с повече от 16 милиона тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.