1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. УСПЕШНОТО ВЛИЗАНЕ В ЗИМАТА Е ОПРЕДЕЛЯЩО ЗА ВИСОКИТЕ ДОБИВИ ПРИ ПШЕНИЦАТА

УСПЕШНОТО ВЛИЗАНЕ В ЗИМАТА Е ОПРЕДЕЛЯЩО ЗА ВИСОКИТЕ ДОБИВИ ПРИ ПШЕНИЦАТА

Агрономите на Булагро съветват как да подготвим житните си посеви за успешно презимуване

Какво е състоянието на посевите пшеница в България към момента?

Сеитбата на пшеница вече приключи във всички райони на страната. На много места стопаните се забавиха, заради ниските валежи, топлото и сухо време, което не позволи навременната обработка на полето. Високите температури през първата половина на месец ноември и добрата почвена влагозапасеност в някои райони на страната благоприятстваха началното развитие на житните култури, но повечето посеви, засяти през ноември, все още се намират във фаза 3-ти лист, само на някои места в североизточна България достигат до фаза братене.

Какви рискове крие късната сеитба за развитието на растенията?

Най-големият риск е растенията да влязат в зимата без формиран възел на братене, което намалява тяхната издръжливост към ниските зимни температури и студове. Посевите остават редки, с неравномерно развитие на растенията във височина и изоставане във физиологичното им развитие. Резките колебания в температурите, които са характерни за края на есента и началото на зимата, излагат растенията на допълнителен стрес и ги изтощават.

Какво можем да направим, за да помогнем за успешното презимуване на растенията?

Отговорът е лесен – да ги подхраним с необходимите микроелементи и да ги подкрепим с мощен биостимулатор.

Листното подхранване на растенията с висококачествени висококонцентрирани торове с комплекс от микроелементи, аминокиселини и растежни регулатори още в началните етапи на развитие е много важно. То води до по-добре гарниран посев, с повишена студоустойчивост, по-добре развита коренова система и повишено съдържание на захари във възела на братене. Дружното поникване на семената силно редуцира и заплевеляването на посева, тъй като културните растения изпреварват в развитието си плевелните и ги задушават. Заедно с това микроелементите подобряват развитието и състоянието на растенията, което е важно за влизането им в зимните условия. Те са в състояние успешно да понесат критични ниски температури, да заложат и изхранят оптимален брой братя. През пролетта се повишава устойчивостта им към неприятели и гъбни болести, полягане, засушаване и други стресови фактори.

Защо почвеното подхранване в началото на есента съвсем не е достатъчно и е нужно да се комбинира с листно?

Причините са няколко:

  1. Защото в началните етапи на развитие - покълване и поникване, растенията имат най-голяма нужда от микроелементи. Посевите се нуждаят от тях в много малки количества, но при отсъствието им в почвата те не се развиват нормално. Това са: желязо, бор, манган, молибден, цинк, мед, магнезий, калций, сяра.
  2. Заради късната сеитба и усложнените условия на есенна вегетация на пшеницата, които се наблюдават през последните години - суша на места и преовлажняване на други, резки температурни амплитуди, които водят до замръзване и нарушено развитие;
  3. Заради високите цени и недостига на почвени торове на пазара през тази есен, някои полета останаха недостатъчно наторени. Този недостиг може да окаже сериозен негативен ефект върху добивите.
  4. Не на последно място, различните мероприятия по растителна защита през есента правят възможно и лесно листното хранене без допълнителни разходи. И не само, че е икономически оправдано – влагането на биостимулатор с продуктите за растителна защита помага на растенията да преодолеят по-бързо хербицидния стрес.

От кои микронутриенти се нуждае пшеницата през есента и защо?

Микронутриентите са жизненоважни при отглеждането на пшеницата, защото регулират ключови физиологични процеси и дори изисканите количества да са много малки, тяхната роля не е по-скромна от тази на макронутриентите, а недостигът им може да причини големи загуби на качество и количество.

Сред най-важните при житните култури се нареждат манган, мед и цинк. Приемът на всеки един от тях многократно се увеличава чрез паралелно приемане на другите два. Недостигът им се наблюдава при богати на хумус, песъчливи, рохкави почви, при висока РН-стойност, при суша, студ или преовлажняване.

При недостиг на манган се нарушава производството на восъчен налеп на растенията, което улеснява нападението от неприятели и болести. Манганът повишава устойчивостта на растенията към стрес и студ. 

Медта е нужна за формирането и растежа на зърното в класа на пшеницата, участва в изграждането на хлорофила и е важна за фотосинтезата. При остър недостиг на мед растенията не изкласяват, а понякога и загиват.

Цинкът способства формирането на здрава коренова система, в условията на резки колебания на температурата повишава устойчивостта на растенията към суша, ниски или високи температури, регулира дишането.

Подхранването на растенията с тези микроелементи гарантира по-висок добив, здравина на растенията и устойчивост на заболявания.

Молибденът има голямо значение за кръговрата на азота и усвояването му от растенията, влияе и върху фосфорния метаболизъм.

Магнезият е необходим на пшеницата, за да улови слънчевата енергия чрез фотосинтезата. Като активатор на ензимите, магнезият играе важна роля в обмяната на въглехидратите, като улеснява образуването и разпадането на съединенията на глюкоза и фосфорна киселина. Важен е и за транспорта на фосфор в растенията.

Сярата взима активно участие в азотната обмяна на растението. При недостиг на сяра се задържа синтезирането на белтъците, намалява се съдържанието на хлорофил в листата и се възпрепятства растежът на растението, а растенията са по-податливи към болести и неприятели.

Желязото влияе на процеса братене, осигурява синтеза на хлорофил, взема участие в образуването на ензими, които активизират обмена.

Борът взема участие в синтеза, преобразуването и транспорта на въглеводороди (захари), поддържа осмотичното налягане, активизира ензимите, подобрява развитието на тъканите на кореновата система и на вегетативните органи на растението.

Успешни комбинации за балансирано листно подхранване и стимулиране на пшеницата

За общо есенно подхранване и стимулиране на растенията препоръчваме:

  • Кодафол Максимус 8-11-3 в доза 200 мл/дка

 

Кодафол Максимус

Кодафол Максимус е уникален продукт, който вече е добре познат и любим на много родни земеделци, заради безотказното си комплексно действие. Той осигурява балансирано хранене с комплекс от макро и микроелементи, а благодарение на съдържащите се в него аминокиселини и природни стимуланти, активира имунната система на растенията и повишава устойчивостта им на стресови фактори.  

При нужда от по-силно стимулиране на растенията, изоставащи в развитието си, препоръчваме:

  • Мегафол 100 мл/дка + ЕДТА Микс 50 г/дка

 

Мегафол

Комбинирайки мощния ефект на антистрес биостимулатора Мегафол с  високите хранителни стойности на комплекса ЕДТА Микс, вие ще  засилите развитието на вашата пшеница, ще повишите хормоналната активност на растенията, ще им помогнете да се справят със стреса и да влязат в режим на супер-хранене.

При специфични дефицити на добиволимитиращи микроелементи във вашите посеви:

  • Coda Cu-L (6% Cu), Coda Mn-L (10,64% Mn), Codaquel (4,56% Zn, 4,56% Mn), Coda Fe-L (6,25% Fe)

 

Coda Cu-L

Новите специализирани листни торове от серията CODA осигуряват оптимално хранене на растението с добиволимитиращи микроелементи и коригират навременно недостиците в почвата.

Изборът на конкретен вариант зависи от вида и киселинността на почвата, състоянието на посева, климатичните условия, предшестващата култура, наличието на биотичен и абиотичен стрес.

Свържете се с нас, за да получите индивидуална препоръка за торене, съответстваща на конкретните нужди на Вашите посеви! 

Вашият регионален агроном на Булагро можете да намерите ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.