1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Все повече площи в Европа са годни за отглеждане на соя

Все повече площи в Европа са годни за отглеждане на соя

В своето изследване учените са използвали компютърни симулации

Заради климатичните промени все повече площи в Европа ще стават годни за отглеждане на соя, прогнозират учени от Германия. Това ще помогне на фермерите да станат по-независими от вноса на маслодайната култура от Бразилия и Съединените щати.
 
И днес в държави като Италия, Франция и Австрия соя се отглежда в големи мащаби, като това става най-вече на площи с изкуствено напояване. През миналата година в Европейския съюз с маслодайната култура бяха засети близо 1 милион хектара, от които бяха прибрани около 2,2 милиона тона. В своето изследване учените са използвали компютърни симулации, които показват, че при променения климат намаляват производствените рискове, произтичащи от прекалено влажни и студени метеорологични условия, докато от друга страна нарастват опасностите от засушаване и високи температури.
 
Ограничените водни ресурси в Европа няма да позволят по-мащабно разширяване на площите с напояване, така че ще са необходими нови сортове, които да са по-устойчиви на сухо и горещо време. В същото време се увеличават възможностите за отглеждане на соя в доскоро по-хладните региони, което ще позволи на фермерите да разнообразят своя сеитбооборот. Допълнителен плюс е, че соевите растения са способни да поемат азот направо от въздуха и не се нуждаят от торове, съдържащи тази субстанция. 
 
В умерените географски ширини, като Германия, соята се жъне през октомври, което превръща есенните дъждове в един от най-големите рискове по време на кампанията. Засега Федералната република отглежда съвсем малко соя, като през 2022-а с нея бяха засети общо 51 хиляди хектара, предимно в двете южни провинции Бавария и Баден-Вюртемберг.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.