1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зърненият сектор в Украйна ще загуби 3,2 млрд. долара

Зърненият сектор в Украйна ще загуби 3,2 млрд. долара

Затварянето на пристанищата доведе и до рязко поскъпване на вносните горива, семена, торове и резервни части за селскостопанска техника

През тази година загубите в украинския сектор на зърнените и маслодайните култури може да надхвърлят 3 милиарда долара поради високите разходи за логистика, както и поскъпването на горивата и торовете, прогнозират американски експерти.
 
Украйна е един от водещите световни производители и износители на храни и нейният аграрен сектор е традиционно печеливш. През миналата година Украинските власти и фермерите не отчетоха финансови резултати. Преди руската инвазия Украйна изпращаше по-голямата част от своя износ през дълбоководни пристанища в Черно море, които от февруари 2022 са напълно или частично блокирани.
 
Ограничените възможности за износ, сега съсредоточени върху малките пристанища на река Дунав и железопътните линии за Източна Европа, умножиха логистичния компонент и съответно намалиха цените, които търговците могат да предложат на фермерите. Затварянето на пристанищата доведе и до рязко поскъпване на вносните горива, семена, торове и резервни части за селскостопанска техника.
 
Аграрният съвет на Украйна посочва, че през настоящата година разходите за производство на пшеница са били около 146 долара за тон, със средна продажна цена от 102 долара. Фермерите харчат 149 долара за отглеждане на царевица и могат да я продадат за 94 долара. Производството на слънчоглед и рапица също ще бъде нерентабилно и само соята ще донесе някаква печалба на стопаните. Това е довело и до намаляване на площите за следващата реколта. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.