1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Агрополихим спира да работи заради глобалната криза

Агрополихим спира да работи заради глобалната криза

Най-големият производител на азотни торове в Югоизточна Европа дава работа на около 1100 души

След 21 ноември производственият процес в Агрополихим Девня, част от американската фирма Acid & Fertilizers, ще спре да работи за няколко месеца. Главната причина за принудителното спиране на производството е глобалната финансова криза. Износът формира 60% от общите продажби на компанията - заради глобалната криза експортът сериозно страда. Другият неблагоприятен фактор е недостигът на търсене на торове от страна на фермерите, които са били лишени от европейските субсидии след доклада на ЕК за напредъка на България през юли, напомня сайтът за икономическа информация на Балканите reporter.gr.

Заместник изпълнителният директор на Агрополихим Красимир Бербенков счита, че кризата вече има въздействие върху икономиката на България. Според него тя ще засегне след време и други индустрии.

Ако изключването на мощностите продължи по-дълго време, на Агрополихим може да се наложи да съкрати значително персонала си. Най-големият производител на азотни торове в Югоизточна Европа дава работа на около 1100 души. Ако търсенето на българския пазар се възстанови, производственият процес в завода може да бъде възобновен през февруари.

За варненския вестник „Народно дело" Бербенков е коментирал, че след спирането на най-големия завод в Девня цялата българска икономика ще усети ефекта на доминото.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.