1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. БАСФ: Внимавайте с китайски продукт за растителна защита

БАСФ: Внимавайте с китайски продукт за растителна защита

Употребата на „Пендимекс 330ЕК” може да крие сериозни рискове, показва лабораторна проверка в Германия

Има реална опасност на българския пазар да се появи продукт за растителна защита, който не отговаря на изискванията на Закона за защита на растенията (ЗЗР), а складирането и употребата му крият сериозни рискове за здравето и живота на хората. Продуктът е с търговско наименование „Пендимекс 330ЕК” и вероятно е фалшификат на „Стомп Нов 330 ЕК”, произвеждан от БАСФ Агро Б. В. Швейцария.

В началото на 2012 г. в БАСФ Германия е получена информация, че в Хамбург са засечени продукти за растителна защита „Пендимекс 330ЕК” с етикети на български език, които вероятно са предназначени за внос в България и Украйна. Продуктите са с държава на произход Китай, но като производител на етикета е посочен БАСФ Агро Б. В. Швейцария.

Фирма БАСФ ЕООД вече е уведомила за риска Българската агенция по безопасност на храните. Очаква се, в случай че продуктът бъде внесен в България, контролните органи да направят проверка и ако съмненията в качеството му се потвърдят, да вземат мерки да предпазят потребителите.

Продуктът „Пендимекс 330ЕК”, с активно вещество пендиметалин 330г./л, има разрешение от Министерството на земеделието и храните от 2010 година за паралелен внос, който е идентичен на ПРЗ „Стомп Нов 330 ЕК” с производител БАСФ Агро Б. В. Швейцария. Поради това, през 2011 година, БАСФ тества продукта „Пендимекс 330ЕК” в централната си лаборатория в Германия, като го сравнява със „Стомп Нов 330 ЕК”.

Целта е да се установи дали наистина двата продукта са идентични, както се твърди. Резултатите от изпитването показват драстични разлики по отношение на плътност, визскозитет, температура на възпламеняване и киселинност, а също и по отношение на съдържанието на активното вещество пендиметалин. Тези несъответствия, както и ниската температура на възпламеняване на тествания „Пендимекс 330ЕК”, крият сериозни рискове при употреба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.