1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Екоактивисти от 10 държави се застъпиха за климатичния пакет на ЕС

Екоактивисти от 10 държави се застъпиха за климатичния пакет на ЕС

Документът трябва да бъде обсъден от 1 до 12 декември в полския град Познан

Членовете на 42 екоорганизации от 10 държави в Централна и Източна Европа, сред които и България, се застъпиха за Климатичния и енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС). Документът трябва да бъде обсъден от 1 до 12 декември в полския град Познан по време на 14-тата Конференция на партиите към Рамковата конвенция на обединените нации по изменение на климата.

Пет организации от България и Латвия, по една от Естония, Литва и Словения, три от Полша, четири от Чехия, шест от Унгария, седем от Румъния и девет от Словакия изпратиха писма до националните си правителства, с които ги апелират да подкрепят енергийния пакет на Европа и да не се превръщат в спирачка на световните усилия за справяне с климатичните изменения.

Писмото до българския кабинет е подписано от фондация ТАЙМ, "Екоцентър - Стара Загора", "За Земята", "Горичка" и WWF. Според членовете на екоорганизациите страните от Централна и Източна Европа, които излязоха с обща позиция срещу готвените изисквания на ЕС за борба с климатичните промени и намаляване на емисиите парникови газове, всъщност са зависими от енергиен внос и за тях е важно да насочат усилията си към търсенето на алтернативни източници и енергийна ефективност.

Разбираме, че правителството е против предложените промени, защото се опитва да защити развитието на българската икономика, която ще бъде затруднена от изпълнението на новите условия за търговия с емисии, но по-важната цел е да опазим природата, обясни Стоян Фълджийски, който е координатор на климатичната програма на фондация ТАЙМ. Според него е много по-разумно да се отстранят загубите на енергия, причинени от старата преносна мрежа и да се инвестира в нови технологии./evropa.dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.