1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Пълна растителна защита в трайни насаждения от БАСФ

Пълна растителна защита в трайни насаждения от БАСФ

Фунгицидите Делан Про и Серкадис - с премиери у нас

На своя ежегоден семинар, посветен на професионалистите в лозаро-винарския и овощарския бизнес, пред водещи земеделци от цялата страна БАСФ представи най-новите си продукти за растителна защита в лозя и овощни култури. Основният ни фокус е върху фунгицидите, подчерта Ваня Горчева, мениджър на компанията, която откри работния форум. Тя напомни, че БАСФ отделя 25% от оборота си за развойна дейност. И ако през 1990 година продуктите на компанията в растителната защита в трайни насаждения са били едва три, през 2017 г. те вече са единадесет. Вследствие на целенасочената работа в тази посока идва и добрата новина от БАСФ - за 2017 година компанията излиза с две премиери, обяви Ваня Горчева. Първият нов продукт е проактивна технология за борба със струпясването в овощни култури и лозя - Делан Про.

Фунгицидът съдържа новата системна фунгицидна активна съставка KHP, която осигурява пряко действие срещу мицела на струпясването и ограничава кълняемостта на спорите на патогена. Официалната регистрация на Делан Про в лозя ще бъде през месец май тази година, обещаха от БАСФ. Втората премиера беше на фунгицида за овощни култури, винени и десертни лозя – Серкадис. Той е с ново поколение активно вещество Xemium /Ксемиум/ и е със силно превантивно действие срещу брашнеста мана в лозя. Има широк прозорец на приложение и освен това предлага изключителна ефикасност при много ниски дози на приложение - 15 мл/дка. С включването на двата нови продукта Делан Про и Серкадис растителнозащитната схема на БАСФ в лозя придобива своя пълен и завършен вид - от началото до края на развитието на лозовите насаждения могат да се използват продуктите на БАСФ, като по този начин могат да се редуват 6 различни химични групи и 12 активни вещества, подчерта Стефан Недев, търговски представител на БАСФ за Югоизточна България. „Това е изключително добре структурирана растителнозащитна схема в посока управление на резистентността на гъбните патогени, отлично качество и надеждна защита срещу всички видове икономически важни болести в лозовите насаждения.“

Сред новите продукти на най-иновативната компания БАСФ е и универсалният фунгицид Сигнум от концепцията AgCelence, регистриран в над 30 култури в България и Европа. Сигнум ви гарантира отличен контрол на всички икономически важни болести при костилкови овощни, зеленчуци и ягоди, като повишава устойчивостта на растенията срещу стресови фактори и подобрява капацитета на съхранение на плодовете. Сред новите предложения на БАСФ е и продуктът Фабан - първата ко-кристална технология за борба срещу струпясването при ябълки, круши и дюли, с двойна защита от две активни вещества за листата и плодовете. Друго ново предложение от БАСФ е и фунгицидът Орвего - течна формулация срещу обикновената мана в лозята със силата на Инишиум. Осигурява дълготрайна защита на гроздовете с превантивно и лечебно действие. Новата стратегия на БАСФ в борбата срещу оидиум идва с Вивандо - първият фунгицид от нова химична група, осигуряващ цялостна защита във всички етапи от развитието на брашнестата мана.

Със силен интерес гостите на форума проследиха и лекцията на специалния гост Мауро Носи, експерт по лозята, с 20-годишен стаж в БАСФ. Неговата презентация беше в две части: „Ябълките на Италия“ и като втора тема – отглеждането на грозде на полуострова. Мауро Носи представи в подробности производството на ябълки и грозде в родината си и използваните растителнозащитни схеми с продуктите на БАСФ, както и отличния ефект от тях при опазването на културите. Изводите бяха аргументирани с резултатите от проведени опити в Пиемонт и с университета в Болоня. Интересната и полезна среща на БАСФ, посветена на РЗ на трайните насаждения, имаше и своя любопитен финал. С кратък филм домакините разказаха за своя съвместен проект с една от водещите винарни у нас - Мидалидаре Естейд. Видеото представи опазването на лозовите насаждения с продуктите на БАСФ през целия период на развитието на лозята до брането на гроздето и като финален резултат - производството на висококачествено вино. Специализираната среща на БАСФ продължи с официална вечеря.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.