1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Предпазни мерки срещу птичия грип в Хонконг

Предпазни мерки срещу птичия грип в Хонконг

Ветеринарните власти поддържат връзка с полските, украинските и египетските експерти

Предпазни мерки срещу птичия грип в Хонконг. Центърът за безопасност на храните е забранил вноса на птиче месо от Египет и някои области на Украйна и Полша, в които е открит щамът H5N8.

През първите 11 месеца на миналата година, в Хонконг са внесени около 18 700 тона замразено месо от домашни птици и над 4 милиона яйца от Полша. Страната е подписала търговско споразумение за внос на яйца от домашни птици от Украйна, но не и на птиче месо. Близо 3 млн. яйца са били внесени в Хонконг от Украйна през миналата година.

Ветеринарните власти поддържат връзка с полските, украинските и египетските експерти и следят отблизо информацията на Световната организация по здравеопазване на животните относно огнищата на птичи грип в тези държави. Ще бъдат предприети подходящи мерки в отговор на развитието на ситуацията. Припомняме, че през миналата седмица Хонконг забрани вноса на месо от домашни птици и продукти от няколко района в Полша, департаменти във Франция, Великобритания, Чехия и Хърватия. През миналата година Хонконг е внесъл около 14 000 тона замразено и охладено месо от домашни птици, 17 милиона яйца от Франция, близо 14 000 тона замразено птиче месо и 660 000 яйца от Великобритания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.