1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Причиняват ли препаратите болест на Паркинсон?

Причиняват ли препаратите болест на Паркинсон?

Има страни в които се смята за професионално заболяване

Препаратите за растителна защита са в състояние да предизвикат Паркинсон, предполага швейцарски лекар, лекувал много фермери, страдащи от заболяването. Като най-вероятен причинител той посочва пестицидите.
 
Доктор Щефан Болхалтер, който е главен лекар на болницата в Люцерн, смята, че причината за зачестилите случаи на Паркинсон в Швейцария се дължат на фактори, свързани с околната среда, като един такъв фактор са пестицидите. През кабинета му всяка година минават десетки пациенти с това заболяване, а в Швейцария ежегодно се разболяват по 1500 души. Той е стигнал до заключението, че повечето пациенти работят в селското стопанство.
 
Лекарят няма точни доказателства за своята теза, тъй като в Швейцария не се води статистика за причинителите на тази болест, нито е правено изследване. На международно ниво има проучвания, които показват съществуването на връзка между препаратите и паркинсоновата болест.
 
В Съединените щати е направен анализ на различни изследвания, който сочи, че хора, работили с пестициди, имат 50% по-голям риск да заболеят от Паркинсон. При издаването на лиценз за пестициди властите в Швейцария не проверяват за дългосрочните последствия от даден препарат, а проучват дали някои от веществата отговарят на законовите изисквания за безопасност. Местните органи се придържат към правилата на Европейския съюз.
 
Доктор Болхалтер е установил, че фермерите и хората на село са по-здрави от жителите на градовете, но пък по-често страдат от специфични болести като Паркинсон. Подобна е ситуацията във Франция, където болестта засяга лозарите, които пръскат с пестициди. Там и в Италия Паркинсон се смята за професионално заболяване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.