1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Промени в ловния закон и в Закона за здравето на животните обсъждат депутатите в Германия

Промени в ловния закон и в Закона за здравето на животните обсъждат депутатите в Германия

Африканската чума настъпва и властите трябва да са подготвени за действие

Промени в ловния закон и в Закона за здравето на животните обсъждат депутатите в Германия. Парламентарната комисия за селско стопанство и храни одобри предложените от правителството мерки, които трябва да помогнат в борбата с aфриканската чума по свинете.

Чрез промените в двата закона местните власти по-лесно ще могат да очертават зони за сигурност около огнища на заболяването, в които да ограничават придвижването на хора и транспортни средства. Друга мярка дава възможност на ловците да претърсват горски участъци за мъртви диви свине, за да се предотврати разпространяването на заразата. Освен това провинциалните правителства ще могат да постановяват изключения от ловните сезони и да разрешават отстрела на глигани дори през размножителния период.

Правителствените предложения бяха одобрени от депутатите от коалицията, Зелените се въздържаха, а Свободните демократи бяха против. "Африканската чума настъпва и властите трябва да са подготвени за действие", аргументираха от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел. Законовите промени ще дадат яснота кой какво трябва да прави в случай на епидемия, смятат десните.

Групата на крайно левите критикува, че структурите на селското стопанство в Германия биха улеснили разпространението на болестта, тъй като свиневъдството е концентрирано на сравнително малко места. Според Левите броят на свинете в стопанствата трябва да бъде намален и преразпределен.

Свободните демократи гласуваха против законовите промени, с аргумента, че на ловците се прехвърлят прекалено много задачи и отговорности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.