1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Светослав Станчев, земеделец: Тези сортове са устойчиви на болести

Светослав Станчев, земеделец: Тези сортове са устойчиви на болести

Каронте, Катуло и Набуко в стопанството на фирма Агрокомплекс

Поредният доволен клиент на Сембодиа е Светослав Станчев от фирма Агрокомплекс в село Бутан. На неговите площи Сембодиа отчита много добри резултати от трите сорта италианска пшеница - Каронте, Катуло и Набуко.

„Полето е интересно от технологична гледна точка, защото сеитбата е много късна - направена е на 30 ноември, извън обичайния сеитбен прозорец. Намираме се сред растения, които през есента не успяха да братят. Добивът, какъвто и да е той, ще бъде на база пролетни братя. Това поле ще ни покаже по най-добрия начин какви са компенсаторните възможности на сортовете, които предлагаме“, обясни Димитър Дойчев, продуктов мениджър на Сембодиа.

Опитът в последните години показва, че ранните сеитби не са добро решение. В този смисъл необходима е генетика и начини на отглеждане така, че тези растения, дори засети късно, да могат да дадат добив, който да защити финансовите интереси на стопаните. „Затова за нас беше интересно при такава късна сеитба дали пшеницата, която е била поставена в стресови условия, ще може да се представи с добър добив. Това, което се вижда на полето, е много обещаващо“, подчерта Димитър Дойчев.

Домакинът на полето Станислав Станчев работи със Сембодиа отдавна, основно с техни торове, но от миналата година решил да засее новите сортове пшеница, които предлагат на нашия пазар. „В момента, в който започнах да работя с техните торове, имам по-добри резултати. Много съм доволен от тях, доверих им се и реших да изпробвам и сортовете им пшеница. Засях много късно, а температурите играеха - от минус 5-6°C през декември, до плюс 18-19°C през февруари. Големите температурни разлики не повлияха на вегетацията по никакъв начин. Влажното и прохладно време през цялата пролет предразполагаше развитие на болести, които плъзнаха в цялото землище на селото. През това време италианската селекция почти не пострада. Смятам, че тези сортове са устойчиви на болести, генетично им е заложено“, коментира Светослав Станчев.

svetoslav-stanchev-butan

Светослав Станчев, земеделски производител

Катуло е средно ранен сорт, типична хлебна пшеница - генетика, която трябва да дава добив. Формира ниски, здрави растения, с хубав компактен, плътен клас с 45 до 55 зърна. Хубаво, тежко зърно, с добър хектолитър. Хлебна пшеница с висок процент протеин, така че стопаните да получат една добра печалба. За миналия сезон сортът показа завидни резултати - от 730 до над 900 кг/дка, въпреки че годината не беше оптимална за пшеницата.

catulo

Каронте е безосилест сорт, малко по-ранен сорт от Катуло. Като архитектура растението е с малко по-висок тревостой, без обаче да създава рискове от полягане. Разликата във височината на двата сорта идва по-скоро от това, че Каронте прави по- издължени, впечатляващи класове, бройките зърна в клас при добри условия могат до достигнат и 60 бр. Каронте успява в много добра степен да използва пролетните си братя. Изключително компенсаторни възможности има растението, а като фитосанитарен профил има потенциал да се нареди измежду най-толерантните сортове на пазара по отношение на ръждите. „Считаме, че Каронте и Катуло формират една прекрасна сортова структура“, посочи още Димитър Дойчев. Призивът му към стопаните е да не разчитат само на един сорт. „Годините стават все по-сложни като метеорология, културите са изправени пред все повече изпитания и е желателно рискът да се разпределя между поне два сорта в едно стопанство. Катуло реагира прекрасно, когато се работи с по-високи норми на торене, Каронте пък успява да даде добив в случай, че годината е по-стресова или се работи с по-икономична технология. Работейки с двата сорта, ние осигуряваме на клиентите си гарантиран, много приемлив конкурентен среден добив от общите им площи с пшеница.“

caronte

Набуко е с по-различна биологична програма, представител е на силните пшеници или премиум пшеници, създадени да дават качество. Зърното осигурява от порядъка на 16-17 даже 18% протеин, добивът на мокър глутен (ДМГ) е 29-30% и повече, при добри условия на отглеждане.

„Вярваме, че това е сортът, който по най-добрия начин успява да даде на стопаните добив, като същевременно осигурява прекрасно качество. Миналата година резултатът му не е паднал под 700 кг/дка никъде в страната“, допълни продуктовият мениджър на Сембодиа.

Растенията на това поле са нахранени оптимално и балансирано с торове на Сембодиа.

„Предсеитбено полето е наторено с диамониев фосфат (ДАП). В началото на март комбинирахме листно подхранване с продукт с високо съдържание на аминокиселини с екстракт от водорасли, казва се Труено, заедно с фунгицид, с цел да засилим кореновото развитие и братенето на пшеницата, както и да й помогнем по-лесно да преодолее стреса. В средата на март използвахме амониев сулфат нитрат (АСН), минерален тор с високо съдържание на амониев азот и сяра, за да осигурим оптимален растеж на посева“, разказа Светослав Давидов, търговски представител на Сембодиа за регион Враца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.