1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Повишена вероятност за локални, интензивни, валежи и градушки

Повишена вероятност за локални, интензивни, валежи и градушки

Царевичните посеви трябва да се обследват за царевичeн стъблопробивач

В периода 23-29 юни се прогнозира повишена вероятност за локални, интензивни, валежи и градушки и риск от допълнителни щети по земеделските култури – полягане на посевите и разпиляване на узрялата зърнена реколта.

Прогнозираните валежи през последната седмица от юни ще бъдат предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести – по лозата и зеленчуковите култури, по плодовете на по-късните сортове череши, по ягодите и семковите овощни видове.

През периода при пшеницата във високите полета ще протича преход от млечна към восъчна зрелост, а в полските райони ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост.

До края на юни вегетацията на пролетните култури ще се осъществява с ускорени темпове, при температури около и малко над климатичните норми.

При слънчогледа ще се наблюдава образуване на съцветие и фаза цъфтеж, предимно при посевите в южните райони.

При царевицата ще протича листообразуване, а при ранните хибриди – и фаза изметляване.

Царевичните посеви до края на юни трябва да се обследват за наличие на един от най-опасните вредители - царевичeн стъблопробивач и при 10 броя яйчни купчинки на 100 растения е необходимо своевременно третиране срещу младите ларви преди вгризването им в стъблата.

Условия за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредителите ще има през последните дни от периода.

Източник: НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.