1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Топло време, без валежи със стопанско значение

Топло време, без валежи със стопанско значение

Активна растителна защита на трайните насаждения

В периода от 05 до 11 април вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат с ускорени темпове при средноденонощни температури над климатичните норми.

При пшеницата и ечемика ще преобладава фаза вретенене – начало и масово. На отделни места в западните райони от страната ще протича преход от братене към вретенене. При овощните култури ще се наблюдават фазите цветен бутон, цъфтеж, разлистване и образуване на завръзите. При лозата ще протича набъбване и разпукване на пъпките.

До края на първото десетдневие на април валежи със стопанско значение не се прогнозират. Топлото време и отсъствието на валежи доведе до понижаване на влагозапасите в повърхностния почвен слой, а на места в източните райони и до дефицит на вода в почвата, което ще забави началните фази от развитието на засетите пролетни култури.

Условията ще позволяват извършването на сезонните агротехнически дейности – сеитбата на слънчоглед и провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с пролетни култури. При трайните насаждения продължават третиранията срещу струпясване по семковите видове, срещу ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите.

 

 Източник: НИМХ

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.