1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Състоянието на пазара на земеделска техника в Италия през 2014 г. е по-лошо от очакваното

Състоянието на пазара на земеделска техника в Италия през 2014 г. е по-лошо от очакваното

Годината приключи “на червено” за вътрешния пазар на селскостопанска техника

Регистрираните до края на годината данни показват спад в продажбите на трактори и всички видове селскостопански машини с 4.4%. Общият брой на продадените трактори не надвишава 18 178, което е под прогнозите, направени през ноември миналата година. Президентът на FederUnacoma, Масимо Голдони твърди, че удължаването на  срока за прегледа на селскостопанската техника, която е в употреба във фермите, не благоприятства замяната на старите машини с нови технологии.

Годината приключи “на червено” за вътрешния пазар на селскостопанска техника. Продажбата на трактори, комбайни, транспортни средства и ремаркета показва по-сериозен спад в сравнение с прогнозите, направени по време на Международното изложение EIMA през ноември миналата година. Очакваше се продажбите на трактори да достигнат 18 700 броя, а в действителност те не са повече от 18 178, което представлява спад от 4.4% в сравнение с 2013 г.
През октомври, продажбите са се повишили до 16 130 и това даде основание да се смята, че през останалите два месеца – ноември и декември, могат да се продадат още около 2600 машини, което би означавало общо 18 700 до края на годината. През последните два месеца обаче продажбите достигнаха едва 2050 броя, в резултат на което общият продаден брой машини за 2014 г. е най-ниският в цялата следвоенна история на механизацията в Италия.

В допълнение към негативните данни за тракторите, дойде и предизвикателството от рязкото спадане - с 26.6% в продажбите на комбайни - 325 продадени единици срещу 443 през 2013 г., спад в продажбите на транспортни средства с 3.9% - продадени 908 единици в сравнение с 945 през 2013 г. и ремаркета - спад  с 2.5% - 9460 продадени при 9704 за предходната година. Така кризата в националния пазар със спадащи показатели от около 43% през последните десет години, не показва никакви признаци на преодоляване. 

"Продължаването на икономическата криза, затрудненият достъп до кредити и несигурните перспективи за първичния сектор обезсърчават земеделските  производители да закупуват  нови машини и оборудване", заяви Масимо Голдони, президент на Италианската федерация на производителите на земеделска техника, FederUnacoma. Той продължава:"Необходими са мерки в комбинация със система от стимули, които могат да насърчат замяната на остарялата техника с нова - нещо, което системно се отлага.

На 31 декември правителството отложи за пореден път прилагането на законодателството в областта на ревизията на селскостопанската техника, като отложи сроковете за публикуване на постановлението за 30 юни 2015 г. и стартирането на дейностите по контрола на механичните средства за 31 декември 2015 г. В заключение той казва: “положението е много критично, но като че ли правителството не реагира достатъчно бързо. "

Данни за пазара на земеделска техника в България по данни на Контролно-техническата инспекция...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.