1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК е дадена на съд заради неспазено обещание

ЕК е дадена на съд заради неспазено обещание

По данни на инициативата "Край на клетките" в момента в Европейския съюз в клетки се отглеждат над 300 милиона животни

Европейската комисия е изправена пред Европейския съд, след като гражданската инициатива "Край на клетките" заведе дело с обвинението, че тя не е спазила обещанието си да предприеме мерки, с които да сложи край на клетъчното животновъдство.
 
През 2021 година Комисията допусна гражданската инициатива и след като тя събра необходимите подписи, Брюксел беше принуден да реагира. Така Комисията обеща до края на 2023 да представи законопроект, който забранява определени животни да се отглеждат в клетки. Става дума за кокошки, зайци, свине, пъдпъдъци, патици, гъски и телета. Представеният през декември пакет за защита на животните съдържа обаче само по-строги правила за транспорта на животни и за гледането на домашни любимци.
Забраната за клетъчно отглеждане не беше включена и в работната програма на Комисията до края на нейния мандат. Ето защо редица природозащитни организации внесоха жалба пред европейския омбудсман, а на 18 март гражданската инициатива отнесе въпроса към Европейския съд с аргумента, че няма оправдание за по-нататъшно забавяне. По данни на инициативата в момента в Европейския съюз в клетки се отглеждат над 300 милиона животни. 
В края на миналата година заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович посочи, че работата по въпроса е сложна и продължава. Времето на настоящата Комисия обаче изтича, тъй като след три месеца европейците ще избират нов състав на Европарламента. А миналата седмица от Брюксел обявиха, че отлагат реформата на законодателството за защита на животните, тъй като все още търсят мненията на заинтересованите страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.