1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕФСА препоръчва засилено наблюдение заради птичия грип

ЕФСА препоръчва засилено наблюдение заради птичия грип

Продължават епидемиологичните изследвания на огнище при котки в Полша

Вирусът на високопатогенния птичи грип продължава масово да се разпространява сред морските птици в Европа, причинявайки висока смъртност, докато при домашните птици ситуацията се облекчава. Това се казва в най-новия доклад на Европейската агенция по безопасност на храните. 
 
Експертите изтъкват също така, че продължават епидемиологичните изследвания на огнище при котки в Полша, и в същото време посочват, че  рискът за широката общественост остава нисък.
 
В периода между 29 април и 23 юни птичият грип засегна широка гама от видове диви птици от най-северните части на Норвегия до средиземноморското крайбрежие. Откриват се все повече мъртви морски птици във вътрешността на континента, а не само по крайбрежието. Затова ЕФСА препоръчва активно наблюдение на болестта при диви птици, особено водоплаващи, за да се разбере циркулацията и поддържането на различните вирусни щамове.
 
По-голямата част от дивите бозайници, засегнати от болестта, са месоядни животни, които ловуват диви птици, хранят се с мъртви птици или и двете. В Полша 24 домашни котки и отглеждан в плен каракал са дали положителен тест за щама H5N1, като някои от тях са развили тежки клинични признаци, водещи до смърт. Източникът на инфекцията остава неясен, като досега не е доказано предаване от котка на котка или от котка на човек. В италианска ферма, засегната от огнище на птичи грип при домашни птици бяха открити антитела при пет кучета и една котка, но без клинични признаци.
 
Според агенцията рискът за населението в Европа от инфекция с вируса остава нисък до умерен, най-вече за професионално или по друг начин изложени хора на заразени птици или бозайници. За допълнително намаляване на риска от инфекция експертите препоръчват повишаване на осведомеността сред обществеността, за да се избегне излагане на мъртви или болни морски птици или бозайници. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.