1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Европейската комисия с нови предложения за по-хуманно отношение към животните

Европейската комисия с нови предложения за по-хуманно отношение към животните

Становището включва предложения за регулации по основни теми, касаещи хуманното отношение към животните

На 7 декември Европейската комисия публикува дългоочакваните си предложения по две основни теми, свързани с благосъстоянието на животните: транспорт на животни и регулация на незаконната търговия с домашни любимци, като  даде и отговор на гражданската инициатива “Европа без кожи”, подписана от повече от 1.7 милиона граждани на ЕС.  Предложенията на Комисията идват след тригодишни обещания за преразглеждане на действащите правила на ЕС, след натиск от граждани и неправителствени организации за закрила на животните, включително и на ЧЕТИРИ ЛАПИ, следвайки набелязаното в стратегията "От фермата до трапезата" намерение да се обърне внимание на спешната необходимост от подобряване на хуманното отношение към животните. 

Предложение за транспортиране на живи животни 

Правилата на ЕС за превоза на животни не са адаптирани от 20 години, което ги прави изключително неустойчиви към настоящата реалност.  Времето за транспорт ще бъде съкратено с цел осигуряване на повече почивки за вода и храна. По-строги правила ще се прилагат за животните транспортирани с цел умъртвяване, но едно от най-важните предложения - износът на живи животни до трети страни да бъде забранен, не беше прието, което ще удължи страданието на милиарди животни по света. Новите предложения на Европейската комисия са от съществено значение, но все още имат сериозни пропуски в осигуряването на хуманно отношение към животните по време на пътувания. 

“Приветстваме някои положителни промени, като например по-строгите ограничения за времето на транспортиране и специфичните за вида правила за температурата, но като цяло предложените промени са много разочароващи и не са достатъчно амбициозни. 

Предложението, чиято цел е да защитава животните, трябва да включва забрана за износ до трети страни, морски транспорт, както и транспорт на неотбити животни. То трябва също така да забрани транспортирането, което е по-дълго от осем часа и такова при екстремни температури.”, казва Корина Рейниш, ръководител на Програмата за хуманно отношение към селскостопанските животни в ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Отговор на Европейската комисия  на Европейската гражданска инициатива "Европа без кожи" 

Инициативата, подписана от повече от 1.7 милиона граждани на Европейския съюз, призова Комисията да предприеме действия за забрана на отглеждането и убиването на животни за производство на ценни кожи за пазара на ЕС. “Европа без кожи” също така повдига важни въпроси, свързани с опазването на здравето на хората, животните и околната среда. В отговор на това, Комисията реши да възложи на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) да предостави научно становище относно хуманното отношение към животните, отглеждани за тяхната кожа, до месец март 2025 г., като следваща стъпка. С това свое действие, Комисията даде знак, че има шанс за пълна забрана на отглеждането и убиването на животни заради ценните им кожи в целия ЕС. 

“Приветстваме тази стъпка напред и сме уверени, че независимото научно становище на ЕОБХ ще заключи, че настоящите системи за отглеждане на животни във фермите за кожи са несъвместими с хуманното отношение към животните. Друг важен фактор е, че производството на естествена кожа с косъм трябва да се забрани в ЕС, но и не трябва да се приемат кожи от други страни.", казва Томас Пиеч, ръководител на отдел Диви животни в развлекателната индустрия и текстил в ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

 

Координиран план за контрол на незаконната търговия на домашни любимци: доклад на ЕК 

Предложеният регламент има за цел да се справи с незаконната търговия с домашни любимци, като въведе задължителни правила за идентификация и регистрация в националните бази данни , както и регулиране на дейностите по развъждане (размер на помещението, подходящи условия и време с майките). Той включва и мерки за регулиране на онлайн търговията, за да се реши проблемът с анонимността на онлайн продавачите. 

След като десетилетия наред ЧЕТИРИ ЛАПИ разследва онлайн търговията с домашни любимци, през юли миналата година и Европейската комисия пое инициатива като стартира координиран план  за контрол на незаконната търговия с домашни любимци.   

Настоящото европейско законодателство позволява на незаконните търговци да маскират своята дейност като обикновено “пътуване с домашните си любимци”, като в действителност, вместо това, извършват превоз на животни с цел да ги продадат незаконно, без да плащат данъци. Това представлява и значителна загуба на данъчни приходи за държавите членки, особено като се има предвид, че само в три рекламни платформи годишно в ЕС се търгува с 2,4 милиона кучета, а общата търговия само на тези платформи е на стойност над 1,5 милиарда евро. 

four paws-dogs-friends

Джорджия Диамантопулу, координатор на Политиката за животните-компаньони в ЧЕТИРИ ЛАПИ, споделя: "Присъствието на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Брюксел беше установено за първи път през 2007 г., за да се постигне точно това. За нас това е осъществяване на една мисия.  Досега законодателните пропуски позволяваха на незаконната търговия с домашни любимци да процъфтява. Надяваме се, че новите правила ще ги отстранят и ще улеснят работата на правоприлагащите органи. Сега се стремим да работим с държавите членки и членовете на Европейския парламент по време на законодателните обсъждания, за да разширим обхвата на този регламент, така че от незаконната търговия с домашни любимци да бъдат защитени не само котките и кучетата, но и незаконно добитите екзотични животни."  

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.