1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Евтаназираха всички свине в бургаското село Зидарово

Евтаназираха всички свине в бургаското село Зидарово

В 10-километровата зона попадат села от две общини - Созопол и Бургас

Всички свине в село Зидарово днес бяха евтанизирани заради първо огнище на Африканска чума по свинете в Странджа. От Агенцията по безопастнот на храните още вчера потвърдиха за положителна проба от животни в созополскто село, което днес се напълни с инспектори и полиция. 

Служителите от БАБХ днес бяха посрещнати негативно от жителите на село Зидарово. Никой от местните не вярваше в съществуването на болестта.

Жител на Зидарово разказва: "Какво стана миналата година с козите на Странджа, какво стана, всичко отиде?! Сега какво става с прасетата? Нека да убият и хората, да станем като в Чернобил. В Чернобил гарга няма, мравка няма. Да станем като в Чернобил." Станка Кирова, жител на Зидарово: "Всички наши комшии си заклаха прасетата, по четири, по пет, заклаха ги хората и направо се чудят какво да правят месото."

Късно снощи Вълчо Димитров също е започнал да коли прасетата си. Не е могъл да убие няколкото майки с малки прасенца и бременните свине. В малката си ферма отглежда близо 80 свине. Вълчо Димитров: "Десет години градя. Стигнах и викам тази година ще си платя кредита за апартамента. Да не оставям някой ден като умра децата ми да имат борчове. Животните са гледани като деца, като деца! Това ми е семейството на мен. Това ми е семейството..." Процедурата по евтаназия на животните обаче не започна веднага. Хората трудно преглътнаха загубата. Анастасия Динева: "Мене ще убиете, тогава ще влезете тука. Всички майки бременни ще ги убиете.... няма да влезете." По план в селото до края на деня трябва да са изтребени малко над 100 животни.   

Д-р Георги Митев, директор на ОДБХ - Бургас: "Центърът на огнището е село Зидарово. 3-километровата рестриктивна зона попада единствено и само то. В 10-километровата зона попадат села от община Созопол и община Бургас – Вършило, Габър, Крушевец, Присад, Димчево, Извор и Маринка. Там и в този момент се взимат кръвни проби. На всички изходи на селото бяха поставени дезинфекационни постове, а Жандармерията проверява за пренос на животни. Ще се проверява и колко от свинете живеят на свобода в землището на селото. Очакват се и пробите от съседните села.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.