1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Галина Мирчева: Има надежда за сектора

Галина Мирчева: Има надежда за сектора

Снимка:

Сдружаването гарантира по-справедливи цени на продукцията

Сдружаване с цел по-достойни цени за прясното мляко. Пример от района на Плевен. 950 овце отглеждат във фермата на Галина Мирчева в плевенското село Петърница, залагат на порода Асаф. Продават цялото количество мляко на мандра.

"Благодарение на това, че имаме сдружение „Плевенско мляко“, успяваме да реализираме нашата продукция на малко по-справедливи цени, въпреки че и те са недостатъчни на фона на себестойността на литър мляко. Благодарение на помощите, които отпуска държавата и ЕС, успяваме да глътнем малко въздух и да съумеем да изчакаме по-добри времена за сектора."

Вносът на суровина от Украйна се отразява на фермерите. „Животновъдството е един много тежък отрасъл. От години наред нещата вървят назад. Аз смятам, че има надежда за сектора, колкото и да звучи нереално в момента. Масово се разпродават животни и се надявам поне малкото, които сме останали, да имаме по-светло бъдеще. Все пак България се слави с овцевъдството. Няма как просто така да го погубим. Няма как. Лека-полека ще се случат нещата."

Относно възможностите, които дават интервенциите в новата Обща селскостопанска политика, Галина Мирчева смята, че в политиките за паша и отглеждане на животни има развитие.

"Аз лично нямам проблем с пасищата. Наела съм си достатъчно пасища. От доста време ги стопанисвам, но има колеги, които наистина нямат. Ако нямаш пасище, на което да си изкараш животните, това означава, че на 100 процента трябва да им подсигуриш храната.“

Кампания да избираме българските продукти поде неотдавна предишното ръководство на земеделското министерство. "Хубаво е да си избираме нашето производство. По този начин подкрепяме българския производител."

Според фермерката е добра идея да има постоянни фермерски пазари, а не само в един ден от седмицата, както и по-голяма информираност. "По веригата всъщност печеливш е търговецът, но не и производителят. Губещ е производителят и потребителят. Трябва да се помисли по какъв начин да се финансира производителят, за да отиде неговата стока директно при клиента и да не е на такива високи цени. Когато себестойността не ми е толкова висока, аз ще мога по-евтино да продавам."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.