1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Говеда заразиха хора с туберкулоза в Бавария

Говеда заразиха хора с туберкулоза в Бавария

Засегнатата ферма е временно затворена

Дете и двама възрастни от фермерско семейство в Бавария се заразиха с туберкулоза от кравите, отглеждани в стопанството. Всички животни бяха умъртвени, а фермата беше принудена временно да преустанови дейността си.
 
Според медицинските власти в германската провинция туберкулозата първо е диагностицирана при една от кравите. Взетите от членовете на семейството по-късно проби показват също наличието на бактерията, но засега те не показват симптоми на заболяването. Като предпазна мярка са проверени всички съученици на детето, както и преподавателите в неговото училище. Резултатите показват, че няма други заразени.
 
От 1997 година насам Германия официално е призната като страна без туберкулоза. Въпреки това от време на време се срещат случаи на заразени с бактерията говеда. Болестта се предава най-често по въздуха и обикновено първоначално се развива без видими симптоми. На по-късен етап в заразения организъм се появяват т. нар. туберкули. 
 
Засегнатата ферма в Бавария е временно затворена и няма право да продава мляко или месо. Ветеринарните експерти предполагат, че кравите са се заразили през миналото лято, когато са били на паша в Алпите, където е възможно да са имали контакт с диви животни.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.