1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Кои са призьорите в конкурса „Зооинженер на България 2023”?

Кои са призьорите в конкурса „Зооинженер на България 2023”?

Церемонията по награждаването традиционно се организира от ИАСРЖ

За поредна година Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проведе церемония по награждаване на отличили се зооинженери. Наградите се връчват, за да откроят и поощрят зооинженерите, които със своя труд и експертиза са допринесли за развитието и просперитета на отрасъл Животновъдство.

Събитието се проведе в партньорство с МЗХ, развъдни организации и Съюза на зооинженерите в България. Приветствие към гостите отправи зооинж. Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Зооинженерът е архитектът в животновъдството. Той е развъдчик, селекционер, технолог, икономист и не на последно място – мениджър. Зооинженерството е изключително интересна, увлекателна и същевременно специфична професия. Професия, изискваща много знания за анатомията, физиологията и репродуктивните способности на животинския организъм. Но не само това, изискват се и задълбочени познания по математическите науки - да се изчисли ефекта от отбора и развъдната стойност на индивидите; да се изчислят потребностите от хранителни вещества, необходими за преживяване и продуциране; да се изчислят технологичните параметри при строителството на сгради за отглеждането на всички видове и категории животни.

 

zooinjener

Породите се създават, съществуват и усъвършенстват благодарение на творческата дейност на селекционерите. В категорията: "Зооинженер-селекционер" наградата грабна Олег Стаменов. Роден е през 1969 г. в гр. Перник. Завършил е специалност „Зооинженерство“ в Аграрен университет, гр. Пловдив. През 2008 г. закупува 10 броя агнета от порода Брезнишка овца от с. Горни Романци. С неуморен труд и собствена селекция, развива стадото си, което към момента наброява 160 овце, отглеждани и до днес в с. Лесковец. От 2009 г. е съучредител на „Сдружение за развъждане на Брезнишка овца“, а през 2015 г. става съучредител на „Асоциация за развъждане на Брезнишка овца“, където в момента е един от селекционерите на породата в развъдната организация.

 

zooinjener1

Трите стълба за успешно и ефективно животновъдството, без всякакви съмнения са: наличие на материална и фуражна база; наличие на качествен генофонд; отдаденост, находчивост и упоритост. "Зооинженер-мениджър" стана Мирослав Чилингиров, на 34 години от гр. Хасково. През 2013 г. завършва Аграрен университет – гр. Пловдив със степен бакалавър – зооинженер, а през 2017 г. - магистратура със специалност - селекция и репродукция в животновъдството. От 2015 г. е земеделски производител и член на Асоциацията за развъждане на млечни породи овце. Към настоящия момент притежава 500 броя овце-майки, порода СПБМ, които от 2019 г. са в групата на кочопроизводните стада на асоциацията. Заедно със семейството си отглежда и 170 броя крави, порода БРГ, които са под селекционен контрол. От 2018 година е изпълнителен директор на Асоциацията за Българското родопско говедо и Джерсея. Член е и на Управителния съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Въпрос на доблест, морал и чест е да посветиш всички знания и умения, които си натрупал, в полза на хората и животните и да преследваш поставената селекционна цел - с ясното съзнание, че тя отнема един съзнателен човешки живот. Всяко поколение селекционери търси решението на поставени задачи назад във времето. А намирането на точните отговори и надграждането им изисква много добри познания във всички аспекти на животновъдната наука. Или казано простичко това е висшият пилотаж в зоотехниката. "За цялостен принос в областта на развъдната дейност" награда получи проф. д-р Димитър Панайотов. Научната му дейност е в областта на вълнознанието и селекцията в тънкорунното и млечното овцевъдство; интродукция на специализирани породи овце за мляко и кози за месо; Разработване на иновативни технологии за отглеждане на овце и кози. Автор е на 80, в това число 58 научни труда, 19 научно-популярни статии; учебник по овцевъдство с козевъдство; учебник по животновъдство; наръчник по овцевъдство. Под негово ръководство са защитени 24 дипломни работи и дипломни проекти.

zooinjener2

Ролята на младите хора е водеща при реализирането на иновативни методи и технологии при отглеждане и хранене на животните и при управлението на животновъдните стопанства. Замяната на традиционните практики с революционни иновативни такива очакваме именно от тях – бъдещите зооинженери. Те трябва да знаят кои са, каква роля играят и да имат хъс да прокарат път към модерното и конкурентоспособно българско животновъдство. Силвия Георгиева и Йордан Йорданов грабнаха наградите "Перспективен млад зооинженер".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.