1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Михаил Михайлов: По какви критерии ще се определят кои са малките пчелари, за да получат Де минимис тази година?

Михаил Михайлов: По какви критерии ще се определят кои са малките пчелари, за да получат Де минимис тази година?

Кампания 2023 не е била особено успешна за пчеларите

Един от важните проблеми в пчеларството е неравнопоставеността между малки, средни и големи пчелари. Само тези, които са регистрирани като земеделски стопани, те имат право да получават държавни помощи и субсидии. Това внася брожение сред пчеларите, заяви в предаването Брюксел в превод по АГРО ТВ Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз.
Той пита: Кои са малките в сектора, които ще бъдат подпомогнати по Де минимис тази година. Какъв е критерият? По думите му за малките пчелари с до 20 пчелни семейства не е изгодно да се регистрират като ЗП, но пък заради това нямат никакъв достъп до европейски средства и това е скандално, посочи още Михайлов. Той изтъкна и причините за последния протест на съсловието: проблеми с реализацията на продукцията, безмитният внос от Украйна, контролът върху внесените количества от трети страни. Към момента има и голям внос от Полша и Гърция. Именно заради това има български мед, който стои непродаден - над 50 процента от миналогодишния добив стои по складовете на пчеларите. А изкупните цени на меда у нас кореспондират с тези отпреди 10 години. 
Михаил Михайлов посочи, че Кампания 2023 не е била особено успешна за пчеларите заради това, че те са срещнали затруднения със системата СЕУ и не всички желаещи са успели да завършат заявленията си.
Вижте гостуването на Михаил Михайлов в предаването Брюксел в превод по АГРО ТВ тази неделя от 20:30 и 22:30 ч.
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.