1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Министър Вътев: МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

Министър Вътев: МЗХ и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество

Министърът на земеделието и храните обсъди възможностите за обмен на опит с директора на Бюрото за международно сътрудничество Филип Аме

Министерството на земеделието и храните и Институтът по животновъдство на Франция ще подпишат меморандум за сътрудничество. За това се договориха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и директорът на Бюрото за международно сътрудничество в института Филип Аме по време на среща на изложението по животновъдство в Клермон-Феран.

Целта на меморандума е да се улесни обмяната на опит в сферата на селекцията и репродукцията в животновъдния сектор и да бъдат представени пред производителите нови възможности за иновации, за да се подобри пазарното им присъствие и да се увеличи произведената продукция.

Министър Вътев отправи покана френски експерти да посетят България с цел анализ на производството и пазара, за да се очертаят възможности за увеличаване на доходите на българските животновъди. Той подчерта колко е важно в страната да бъде изградена голяма модерна кланица и да се въведе система за класифициране, базирана на качеството, която да замени сегашната практика в месодайното животновъдство да се заплаща за килограм живо тегло. Паралелно трябва да структурираме цялата система за селекция и репродукция, заяви министърът на земеделието и храните.

Той представи уникалните качества на българските автохтонни породи и тяхната устойчивост, но подчерта, че трябва да се развива тяхната продуктивност.

От своя страна Филип Аме коментира колко е важно да се подобри икономическата ефективност на сектора, за да може той да прави инвестиции, и междувременно да разчита на съвети от опитни експерти. „Ние предоставяме експертиза и има кадри в института, които са отдадени на каузата да помагат на животновъдите“, заяви той.

По време на изложението министър Вътев получи плакет от Interlim Genetique Service, обединение на 15-те френски развъдни организации на породата Лимузин за това, че е направил първото стадо от животни от породата Лимузин в България.

В рамките на визитата министър Вътев посети млечна говедовъдна ферма в региона на Клермон-Феран.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.