1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нова научна статия с аргументи за забрана на клетъчното отглеждане

Нова научна статия с аргументи за забрана на клетъчното отглеждане

Въпреки въведените уголемени клетки за отглеждане, кокошките носачки продължават да изпитват трудности в движението и поддържането на нормални животински функции, характерни за вида

Научната статия "Зад решетките: Защо клетъчното отглеждане на кокошки носачки трябва да бъде забранено в Европа" на ас. Виктория Маринчева, преподавател в Лесотехническия университет, е публикувана в международното издание Global Journal of Animal Scientific Research.

Статията разкрива в детайли какви са условията за отглеждане на кокошки в клетка и влиянието на този метод върху качеството на живот на птиците. Ас. Маринчева предлага научно обосновани аргументи в подкрепа на забраната на клетките при отглеждането на кокошки носачки. 

В текста се акцентира върху значителния обществен интерес към Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, която успя да събере над 1.4 милиона подписа от всички 27 страни членки на ЕС през 2021 година и се изтъква необходимостта от по-добро законодателство в сферата, с което и Европейската комисия е заявила, че ще се ангажира. Производството на яйца в ЕС е огромна индустрия, в рамките на която за съжаление все още голям процент от яйцата се произвеждат от клетъчно отглеждани кокошки. 

„Според официална статистика в Европейския съюз се отглеждат 350 милиона кокошки носачки, които произвеждат приблизително 6.7 милиона тона яйца годишно. От тях 43.2% са настанени в т.нар. обогатени или уголемени клетки. По данни на Министерство на земеделието (МЗ) от 2021 г. броят на кокошките носачки и ярките в България е 6 659 млн.; делът на клетъчното птицевъдство е около 70%, като по този показател страната ни се нарежда в групата на първите десет страни членки след Малта (99,4%), Естония (87.7%), Литва (79.6%), Гърция (76.5%), Полша (76.2%), Португалия, Испания и Унгария.“

Въпреки въведените уголемени клетки за отглеждане, кокошките носачки продължават да изпитват трудности в движението и поддържането на нормални животински функции, характерни за вида.

Оскъдното пространство за движение на животните може да доведе до необратими вътрешни и външни здравословни проблеми сред птиците като костни деформации, счупвания и други фрактури, рани от кълване, одирания, инфекции.

Стресът и агресията у клетъчно отглежданите кокошки също са значително над нормата. По тези причини ас. Маринчева изтъква и Становището на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) от 2023 г., което дава препоръки за забрана на клетъчното отглеждане, като описва подробно негативните ефекти за здравето и благосъстоянието на кокошките носачки.

„Въпреки „подобренията“ спрямо забранените през 2012 г. конвенционални клетки, този начин на отглеждане не предоставя достатъчно пространство за нормална активност, включително махови движения с криле и нуждата от кацане на определена височина над земята...“

Ас. Виктория Маринчева води упражнения по дисциплините "Кинология", "Животновъдство", "Генетика и развъждане на животните" във Факултета по ветеринарна медицина на Лесотехническия университет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.