1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Протест срещу спиране на заповедта за норките ще се проведе в София

Протест срещу спиране на заповедта за норките ще се проведе в София

Протестът ще се проведе по време на съдебното заседание по делото, пред сградата на Административен съд - София - град

На 06 окт. (петък), от 8:45 ч. сдружение КАЖИ организира протест срещу обжалването на заповедта на МОСВ, за забрана на развъждането и вноса на вида "Американска норка" в България. Издадената през 2022 г. заповед беше атакувана в съда от собственика на единствената у нас ферма за кожи от норки, срещу която се протестира от много години насам и чийто капацитет е близо 130 000 ам. норки. Протестът ще се проведе по време на съдебното заседание по делото, пред сградата на Административен съд - София - град (АССГ), ул. Георг Вашингтон №17 (зад Централни Хали).

Организаторите от сдружение КАЖИ предупреждават, че отмяната на заповедта за забрана на развъждането и внос на вида "Американска норка" ще означава гарантирана и жестока смърт за милиони животни, както и множество негативни последствия върху природата, хората и държавата.

От резултата по това обжалване зависи дали България ще продължи да развъжда и внася вида "Американска норка" за ценни кожи или вредните и жестоки ферми за кожи ще останат в миналото.

Заповедта за забрана на развъждането и вноса на вида "Американска норка" е издадена на основание рисковете за биологичното разнообразие, произтичащи от извазивността на вида. В мотивите са посочени многобройни научни източници, доказващи вредата на този вид за много местни видове, част от които са застрашени. Същият вид е основният, който се отглежда във ферми за кожи. В България има само една такава ферма, с капацитет от близо 130 000 американски норки. Именно собствениците на тази ферма оспорват мотивите на заповедта, както и експертизата на МОСВ.

При нестабилната политическа обстановка в страната, шансът Народното събрание да стигне до гласуване на внесения за 5-ти път законопроект за забрана на фермите за кожи, остава несигурен. Цялото това забавяне има цена. И тя е животът на стотици хиляди норки и други диви животни. До момента, повече от половин милион норки загинаха в газовите камери на единствената ферма за норки, само докато чакат забраната да бъде придвижена в Парламента. През това време над 20 европейски държави въведоха забрани на фермите за ценни кожи. Последният пример е Литва, където се гласува затварянето на над 70 ферми за кожи. За сравнение, в България има само една ферма..

Участниците в протеста отново надигат глас с настояване:
- за справедливост;
- за зачитане на научните и експертни данни;
- за зачитане на обществените нужди от чиста и защитена дива природа;
- за поставяне на обществените интереси над интересите на една фирма;
- за зачитане правата на местните общности;
- за опазване богатото биоразнообразие на територията на България;
- за осъзнаване на спешната необходимост от забрана;
- за осъзнаване, че премахването на тази заповед ще е причина за смъртта на милиони животни - диви, стопански и норки;
- за осъзнаване на всички негативни последствия за държавата и обществото, ако заповедта бъде отменена.

Административният съд е приел молбата на сдружение КАЖИ за конституиране като страна по делото. Като организация за защита на животните и природата, защитаваща от години обществения интерес по тази тема, КАЖИ ще участва активно в съдебната защита на заповедта, заедно с МОСВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.