1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Убитите от вълци животни в Германия достигнаха 4366

Убитите от вълци животни в Германия достигнаха 4366

Такава е статистиката на Федералната служба за мониторинг на вълчата популация за 2022 година

През 2022 година броят на убитите и ранените от вълци селскостопански животни в Германия достигна нов рекорд – 4366, показва статистиката на Федералната служба за мониторинг на вълчата популация. Жертви на хищниците са станали 3778 овце, 260 говеда, 184 опитомени елени и сърни, 91 кози и 52 други животни.
 
Година по-рано бяха регистрирани 3374 случая, с близо 600 по-малко, отколкото през 2020. През 2022 година са отчетени 1136 нападения от вълци, т.е. 160 повече, отколкото през 2021. В службата за мониторинг не разполагат с данни дали и как нападнатите животни са били защитени, например чрез заграждения, кучета и т.н.
 
Според Германския земеделски съюз новите цифри потвърждават, че досегашната политика по отношение на вълците е погрешна, тъй като е насочена единствено към опазването на селскостопанските животни, но не и към намаляването на популацията на хищниците. Ако това продължи, вълците ще се размножават безпроблемно, а това ще увеличи нападенията над овце, крави и кози.
В свое изявление фермерският съюз посочва, че въпреки мерките за защита, съжителството между вълци и пасищни животни е възможно само, ако има ефективно управление на вълчата популация. Това включва целенасочения и навременен отстрел на проблемни вълци и цели глутници. Ако фокусът остане само върху мерките за защита на стадата, това ще доведе до надпревара с вълците, които стават все по-дръзки и намират нови начини да нападат животните. Освен това обикновените защитни мерки не са приложими на места като планински пасища и крайречни диги. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.