1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. В Нидерландия тестват две ваксини против птичи грип

В Нидерландия тестват две ваксини против птичи грип

През 2025 година ще бъдат представени резултатите от изпитанието

След като лабораторните тестове на ваксини срещу птичи грип, проведени в Нидерландия, показаха много добри резултати, сега започва практическото изпитание на веществата. То се провежда от екип учени под надзора на земеделското министерство в Хага.
 
Ръководител на екипа е професор Сиак де Вит от университета във Вагенинген и целта му е през 2025 година да представи резултатите от изпитанието. Тестват се две различни ваксини – една векторна и една протеинова. Векторната представлява отслабен жив вирус от щама Н5, в който е вграден ген от друг вирус. Тази ваксина има предимството, че предпазва и от мутации на птичия грип. Прилага се още в яйцето или в деня на излюпването на пилетата и действа при кокошки и пуйки, но не и при патици и други видове птици.
 
Протеиновата ваксина се прилага чрез инжекция, която може да се поставя през целия жизнен цикъл на птицата. Защитата от птичия грип се получава чрез образуването на антитела в кръвта и за разлика от векторната ваксина тук е възможна и последваща доза.
В експеримента участват 2400 пиленца, от които 1800 получават ваксина. Птиците са разделени на 4 групи, като първата получава векторната ваксина веднага след излюпването. Втората група получава еднократна доза от протеиновата ваксина, също веднага след излюпването, докато третата получава и втора доза 12 седмици по-късно. Контролната група не получава никаква ваксина. От птиците редовно се взимат кръвни проби.
По време на теста по няколко пилета от всяка група ще бъдат прехвърляни в специална лаборатория с най-строги мерки за сигурност, където ще бъдат заразени с птичи грип. Тези пилета няма да се връщат в стопанствата, от които са взети, независимо от резултата, за да се избегнат нежелани последствия. Първите резултати се очакват в началото на следващата година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.