1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Вирусът на птичия грип уби 585 ушати тюлени в Перу

Вирусът на птичия грип уби 585 ушати тюлени в Перу

Учените са притеснени от случай в Испания, при който вирусът е заразил ферма за норки

Близо 600 ушати тюлени в Перу са станали жертва на птичия грип. Мъртвите морски бозайници са открити на различни участъци от тихоокеанския бряг на южноамериканската страна, съобщават от министерството на околната среда в Лима. 
 
Освен това в няколко резервата са намерени над 55 000 мъртви птици, сред които пеликани, чайки и пингвини. Ветеринарните власти предполагат, че вирусът е донесен от прелетни птици.
 
В момента експертите отчитат най-голямата досега документирана епидемия от птичи грип, разпростряла се на различни континенти. През последните месеци зачестяват случаите със заразени бозайници – миещи мечки, лисици и порове.
 
Учените са притеснени от случай в Испания, при който вирусът е заразил ферма за норки. Предполага се, че там болестта е предадена от бозайник на бозайник, което би означавало, че щамът H5N1 се е адаптирал към бозайници и може да стане опасен и за хората.
 
Швейцария е една от европейските държави, в които птичият грип се разпространява с голяма скорост. В края на миналата седмица край Цюрих 5 черни лебеда, отглеждани в малък зоопарк, умряха след зараза с вируса. Преди това в частно стопанство жертви на болестта станаха една чапла и един паун. Умрели диви птици са открити и в кантоните Базел и Люцерн. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.