Една от причините е общественият натиск, на който са подложени фермерите
Все по-малко животновъдни стопанства има в Германия, показват данните от националното преброяване, публикувани от Федералния статистически институт. В същото време расте броят на биофермерите.
Една от причините за бързия спад на животновъдните стопанства е общественият натиск, на който са подложени фермерите. Въпреки че населението в Германия продължава да консумира месо, нагласите спрямо стопаните са все по-отрицателни, коментират анализатори. Към този факт се прибавят и намаляващите приходи, което води до там в страната да има по-малко стопанства, но с повече животни.
За последните 10 години броят на свиневъдните ферми е намалял с 40% до 20 000. За същия период поголовието се е свило само с 4 на сто. Докато през 2010 година всяко стопанство е гледало средно по 459 животни, то през 2020-та броят на свинете почти се е удвоил до 827. Подобни тенденции се наблюдават и при говедовъдите и птицевъдите.
Увеличеното търсене на органични храни кара все повече стопани в Германия да преминат към биологични форми на земеделието. През миналата година са преброени 26 400 биоферми, или 10% от всички стопанства в страната. За последното десетилетие биоплощите са се увеличили с близо 70 на сто до милион и 600 хиляди хектара, което е около една десета от цялата обработваема земя във Федералната република.