1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Семинари
  4. Семинар на тема: Занаятчийските храни в България

Семинар на тема: Занаятчийските храни в България

На 19 ноември 2014 г. от 14:00 часа ще се проведе работна среща на тема „Кой би спечелил от регламентирането на производството на занаятчийски храни в България?”. Срещата ще се състои в залата на Европейски парламент в София, ул. Георги С. Раковски” № 124.

Slow Food в България, в рамките на проект № 2012/307-143 „ESSEDRA – природосъобразно, устойчиво социо-икономическо развитие на селските райони”, финансиран от ЕК, анализира изискванията, които българското законодателство поставя пред малките фермери, желаещи да продават своята продукция директно на краен потребител или на обекти за търговия на дребно. Фокусът е поставен върху Наредба № 26 в контекста на европейските и националните разпоредби, приложими към дейността на малките фермери, които желаят да извършват директни доставки. Този анализ беше предоставен на МЗХ в подкрепа на инициирания от ведомството процес за преработване на Наредба № 26 и ще бъде използван от сформираната в тази връзка работна група.

Настоящата среща се организира в подкрепа на МЗХ в неговите усилия да регламентира ефективно производството и директната доставка на храни, произведени от малки фермери, като ще представи гледната точка на потенциалните заинтересовани страни.

В срещата ще вземат участие представители на МЗХ, БАБХ, НПО, ВУЗ и др.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА

14.00 – 14.20: Как малките фермери допринасят за опазването на агробиоразнообразието и гастрономическите традиции? – Десислава Димитрова (Slow Food в България)

14.20 – 14.40: Правен анализ на Наредба № 26/14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход – Адв. Огнян Варадинов (Slow Food в България)

14.40 – 15.00: Как ефективното регламентиране на производството на занаятчийски храни ще подпомогне изпълнениено на Тематичната подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства в Република България (2014 -2020) – Експерт от МЗХ (очакваме потвърждение)

15.00 – 15.20: Визията на БАБХ по отношение на късите вериги и занаятчийските храни – Експерт от БАБХ (очакваме потвърждение)

15.20 – 15.40: Производството на занаятчийски храни в подкрепа на съхраняването на автохтонните породи на България – Атила Седефчев - Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие СЕМПЕРВИВА и Президиум на Slow Food за опазване на каракачанската овца.

15.40 – 16.00: Занаятчийските храни като основа за устойчиво местно развитие – Емилия Шушарова, читалище „Любен Каравелов”, с. Куртово Конаре, Национална селска мрежа.

16.00 – 17.00: Дискусия и обобщаване на резултатите от срещата.

Моля, да заявите участието си до 14.11.2014 г. до края на работния ден, тъй като от съображения за сигурност от Европейския парламент изискват списъка с участниците да бъде депозиран предварително.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.