1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Вписването на данни в биорегистъра ще става от 4 септември

Вписването на данни в биорегистъра ще става от 4 септември

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви нова дата за старт на електронния регистър на биопроизводителите – 4 септември тази година. Припомняме, че първоначалната дата трябваше да е 19 август.

Министерството на земеделието създава и поддържа на интернет страницата си публичен електронен регистър на лицата, които извършват дейност по производство, преработване, съхранение и търговия на земеделски продукти и храни, произведени по правилата на биологичното производство, включително подизпълнителите.

Това изискване на закона е прието през миналата година. Контролът по изпълнение на новата заповед е възложен на ресорния зам.-министър Чавдар Маринов.

Контролиращите лица са длъжни да започнат да въвеждат в регистъра информация за идентификация на площи, животни, пчелини и аквакултурни единици.

Ще се вписват и издадени дерогации, сключени договори за сертифициране и контрол, сертификати, както и други данни свързани с биологичното производство.

Според закона всеки оператор или подизпълнител, трябва да потвърди информацията, която е въведена в регистъра. Това следва да бъде извършено в срок до 10 календарни дни чрез електронен подпис. Това ще гарантира достоверността на данните и ще улесни процедурите за получаване на средства.

Автор: Камелия Карадочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.