1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Екодизайн: по-екологични и енергийно ефективни продукти

Екодизайн: по-екологични и енергийно ефективни продукти

Жизненият цикъл на даден продукт не следва да се ограничава чрез характеристиките на неговия дизайн

  • Продуктите следва да бъдат проектирани така, че да бъдат по-дълготрайни, по-лесни за ремонт, модернизиране и рециклиране 
  • Следва да се даде приоритет на изискванията за устойчивост, например за стомана, текстил, мебели, автомобилни гуми, химикали 
  • Унищожаването на непродадени текстилни изделия и електронно оборудване следва да бъде забранено 
Днес Европейският парламент прие позицията си за започване на преговори с правителствата на ЕС по нов закон, който цели да направи продуктите в ЕС по-устойчиви.

По време на пленарното заседание членовете на ЕП приеха доклад, изготвен от комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI), относно преразглеждането на законодателната рамка на ЕС за екодизайн за производството на устойчиви продукти с 473 гласа „за“, 110 гласа „против“ и 69 гласа „въздържал се“.

В мандата си за преговори членовете на ЕП засилват мерките, предложени от Европейската комисия, за гарантиране на по-дълъг жизнен цикъл на продуктите и по-добра информираност на потребителите.

Жизненият цикъл на даден продукт не следва да се ограничава чрез характеристиките на неговия дизайн. Актуализациите на софтуера, консумативите (напр. мастилени касети, електрически крушки, филтри за кафе), резервни части и аксесоари също трябва да бъдат на разположение за подходящ период от време. Ще бъде създаден нов „продуктов паспорт“, съдържащ точна и актуална информация, за да се повиши прозрачността и да се даде възможност на потребителите да правят информиран избор за своите покупки

В текста се отправя искане към Европейската комисия да даде приоритет на определянето на изисквания за устойчивост за редица продуктови групи при изготвянето на предстоящите мерки за екопроектиране, като желязо, стомана, алуминий, текстил, мебели, автомобилни гуми, перилни и почистващи препарати, бои, смазочни материали и химикали. Евродепутатите също така настояват за налагането на конкретна забрана за унищожаване на непродадени текстилни изделия и електрическо и електронно оборудване.

Докладчикът Алесандра Морети (С&Д, Италия) заяви:

„Време е да сложим край на модела „вземи, направи, изхвърли “, който е толкова вреден за нашата планета, нашето здраве и нашата икономика. Този закон ще гарантира, че новите продукти са проектирани по начин, който носи ползи за всички и който се съобразява с лимитите на нашата планета и защитава околната среда. Устойчивите продукти ще се превърнат в норма, която ще позволи на потребителите да пестят енергия, да ремонтират по-лесно и да правят интелигентни екологични избори, когато пазаруват, като в дългосрочен план ще спестят и пари“.

Европейският парламент е готов да започне преговори с правителствата на държавите членки относно окончателната форма на закона.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.