1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС трябва да договори задължителна информация за съставките на хранителните продукти

ЕС трябва да договори задължителна информация за съставките на хранителните продукти

Снимка:

Това заяви днес германският министър на селското стопанство Илзе Айгнер по повод скандала с конското месо

Европейският съюз трябва да приеме по-строги правила за обозначаване на съставките на хранителните продукти, за да се възстанови доверието на потребителите на фона на скандала с конското месо. Това заяви днес германският министър на селското стопанство Илзе Айгнер, цитирана от "Асошиейтед прес", на срещата на министрите на земеделието и риболова в Брюксел.

ЕС трябва да договори задължителна информация за съставките на хранителните продукти, като се започне с по-добро обозначаване на съдържанието на месните продукти, каза Айгнер.

Австрия подкрепи предложението, а други страни членки като Ирландия заявиха, че съществуващите правила са достатъчни, но трябва да се засили контролът в ЕС.

В цяла Европа контролните органи започнаха ДНК проверки, след като следи от конско месо бяха открити в замразени храни като бургери и лазаня, продавани в супермаркети, в болнични храни, дюнери из голяма част от държавите членки. Първоначално се смяташе, че конското месо е тръгнало от кланица в Румъния и е минало през няколко търговци, като не е ясно на кой етап е било представено като говеждо, а не конско месо, пише "Дневник".

Впоследствие обаче се оказа, че конското месо не тръгва само от Румъния, като в Ирландия дори беше затворена най-старата кланица, доставяла на чешка компания конско месо, погрешно етикетирано като говеждо.

Покрай проверките станаха известни истории, като тази на австрийски месар, който  призна, че е добавял конско месо в свои специалитети, за да подобри техния вкус. Йозеф Фрайтаг започнал да слага конско месо в два вида наденици преди година и половина. Качеството и вкусът на продуктите се подобрили в такава степен, а продажбите нараснали с 30%, че той решил да продължи. Австрийският бизнесмен обаче решил да пропусне да уточни на етикетите, че продуктите съдържат конско месо, тъй като това щяло да отблъсне клиентите.

Последният случай на открито конско месо вместо говеждо е кюфтенца, произведени в Швеция за мебелния гигант IKEA. Конското е било открито в Чехия от местните власти, стана ясно в понеделник по обед по информация на "Ройтерс".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.