1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Отбелязваме 50-годишнината на ОСП и 10-годишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните

Отбелязваме 50-годишнината на ОСП и 10-годишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните

Снимка:

Планирани са множество мероприятия на национално равнище

50-годишнина от началото на прилагане на Обща селскостопанска политика на ЕС и 10-годишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) се отбелязват през настоящата 2012 г.

Министерство на земеделието и храните съвместно с Главна дирекция „Земеделие и селски райони” (DG Agriculture and Rural Development) на Европейската комисия, Европейския орган по безопасност на храните и представителството на ЕК в България планират организирането на множество мероприятия във връзка с двете годишнини на национално равнище.

България участва и в обсъждането на общоевропейски инициативи, които да бъдат осъществени с останалите държави членки през цялата година. Във връзка с 50-годишнината на ОСП, Главна дирекция „Земеделие и селски райони” предвижда от месец април да стартира пътуваща изложба, която да обиколи държавите членки с оригинални архивни документи, аудио и видео материали, представящи историята на създаването и прилагането на ОСП. България е поканена да участва със свои експонати и да се включи в графика на пътуващата изложба.

Министерство на земеделието и храните от своя страна приканва всички експерти и представители на неправителствения сектор в областта на земеделието и селските райони, участвали в преговорния процес по присъединяването на България към ЕС, както и всички експерти и представители на неправителствени организации, участващи в преговори по прилагане на ОСП, да ни предоставят оригинални документи и всякакви материали, свързани с участието на България в изграждането, реформирането и прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС.

Министерство на земеделието и храните предвижда да издаде през тази година информационни материали за бъдещето на ОСП, както и да проведе поредица от информационни дни по прилагането й.

График на първата обиколка на експерти за разясняване на детайли от ОСП по дати и области, е посместен в рубрика „Актуално” на страницата на Министерство на земеделието и храните. Конкретните часове и места на провеждане на информационните дни могат да бъдат допълнително проверени от гражданите и земеделските производители в съответните областни дирекции „Земеделие”.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.