1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Правилата за производство на биологично вино влизат в сила

Правилата за производство на биологично вино влизат в сила

Те дават гаранции на потребителя

От днес, 1 август 2012 г., влиза в сила Регламент № 203/2012 (ЕС) на Комисията за изменение на Регламент (ЕО) № 889/2008 за определяне на подробни правила за прилагането на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета във връзка с подробни правила относно биологичното вино, публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз на 9 март 2012 г.

Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино датира от 1991 г., когато е издаден първия регламент за биологично производство в Европейския съюз.

От 2000 г. няколко страни извън ЕС (САЩ, Австралия, Канада и др.) създават и прилагат законодателство в областта на  производството на биологично вино.

В тази връзка и с цел да отговори на нуждите на потребителите, Европа изготви и прие регламент за производство на биологично вино, преодолявайки множество трудности:

  • Вино в Европа се произвежда в много и различни една от друга географски области, с традиции, показващи богатството и потенциала на Европейския лозаро- винарски сектор;
  • Даването на точно определение за биологично вино трябва да отразява принципите на биологичното производство и да съхранява автентичността на прилаганите практики;
  • Дългогодишния дебат между производителите на вино във фамилните ферми и представители на промишлени преработватели на вино.

Целия материал за новите правила за производство на биологично вино четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.