1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. САЩ отправиха критики към "ненужните" правила на ЕС срещу вноса на ГМО култури

САЩ отправиха критики към "ненужните" правила на ЕС срещу вноса на ГМО култури

Снимка:

Бариерите вредят на американските фермери

САЩ отправиха критики към "ненужните" правила на Европейския съюз срещу вноса на генно модифицирани култури, предаде "Франс прес".Ограниченията на ЕС доведоха до забавяния в одобрението на нови ГМ елементи "въпреки позитивната оценка на Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA)", се казва в доклад на търговското представителство на САЩ за търговските бариери.

"Чуждите правителства продължават да налагат дискриминационни или неоснователни мерки върху износа на селскостопански стоки от САЩ", каза посланикът и заместник търговско аташе на САЩ Димитрис Марантис.

"Тези бариери не само вредят на американските фермери, но и лишават потребителите по света от достъпа до безопасни, висококачествени хранителни и селскостопански стоки от САЩ", допълни той.

ЕС и САЩ планират да започнат преговори за свободна търговия, но един от най-чувствителните въпроси е този за генно модифицираните култури. Те са разрешени в САЩ, но са стриктно регулирани в ЕС, където са разрешени само два вида ГМ култури. Осем държави членки, включително Германия и Франция, приеха мерки срещу тях.

Етикетирането на вината

САЩ също така отправиха критики към ограниченията на ЕС за етикетирането на вината, които според тях вредят на износа на американски вина в блока.

Регулациите на ЕС за т.нар. традиционни наименования върху етикетите ограничават възможностите на производители на вина извън ЕС да използват общи или описателни наименования, за да опишат техните продукти, продавани в ЕС, се посочва доклада, като се имат предвид термини като рубиненочервено вино, шато, резерва и други, пише "Дневник".

Според доклада ЕС може да разреши на производители от трети страни да използват традиционните наименования, ако правителствата им постигнат споразумение с блока, което да урежда използването на термините на техните пазари.

В него се определят като проблемни и опитите на ЕС да разшири списъка на т.нар. традиционни наименования, за да се включат допълнителни термини с "търговска стойност", за които няма обща дефиниция във всички държави членки на ЕС.

Търговското представителство на САЩ също така заяви, че ще приема обществени коментари за предложеното трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, включително и по отношение на американските интереси и приоритети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.