1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Забраната за влагане на вода в продуктите от птиче месо не може да бъде прилагана

Забраната за влагане на вода в продуктите от птиче месо не може да бъде прилагана

Наредбата надвишава изискванията, заложени в европейските регламенти

Широко рекламираната от бившия земеделски министър Мирослав Найденов забрана за влагане на вода в пилешкото месо и пилешките продукти е в противоречие с европейските регламенти. В края на миналата година след кореспонденция с българското агроминистерство дирекция "Земеделско законодателство" към Европейската комисия (ЕК) е изпратила писмо до България, в което съобщава, че ограничението за вода в т.нар. заготовки и продукти от птиче месо не може да се прилага. Причината е, че това изискване на практика "надвишава" европейските норми, а освен това готвените промени не са били предварително съгласувани с Брюксел. От агроведомството съобщиха, че вече се работи по промяна на наредбата, като до юни това трябва да стане факт.

Да пресолиш манджата


Забраната беше въведена, след като в началото 2013 г. проверки на агенцията по храните установиха, че производители на пилешко месо влагат допълнително вода в него с цел "увеличение на теглото" по думите на тогавашния министър Мирослав Найденов. Водното съдържание не може да надвишава определени проценти, като забраната важи и за т.нар. заготовки (продукти, преминали преработка) и продукти от птиче месо. Впечатляващото е, че тази забрана се отнася само за продукцията на българските фирми, но не и за вносната, което даде повод на българските производители да се подадат сигнали за дискриминация към различни институции, включително и европейски.

Според информация на "Капитал Daily" Дирекция "Земеделско законодателство" към Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в Брюксел започва проверка по случая още в средата на миналата година, като изисква информация от страната за направените промени. През декември в агроминистерството е получено писмо, в което се казва, че забраната за влагане на вода в заготовките и продуктите от птиче месо не може да бъде прилагана, тъй като европейските регламенти не са въвели правила за максимално допустимо съдържание на вода. Това на практика означава, че България трябва да премахне ограниченията за водно съдържание на продуктите, които са преминали през преработка. Такива например са мариновани продукти или пък пилешко филе.

ЕК е установила още, че при подготовката на въпросните промени в българското законодателство тогавашният екип на агроминистерството не ги е съгласувал с Брюксел, въпреки че би трябвало да го направи.

Половин година подготовка на промени

След получаването на писмото агроминистерството е започнало работа по промени в законодателството, съобщиха в отговор на въпроси от ведомството. "Настоящото ръководство на министерството е запознато с проблема, че с последните промени наредбата надвишава изискванията, заложени в европейските регламенти, и е разпоредило създаването на работна група за нейното изменение и допълнение", се казва в информацията. В нея се посочва още, че въпросната работна група е провела две заседания, като до края на юни промените трябва да бъдат факт. Планът за работа е бил изпратен и на Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.