1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК частично регистрира "Европейска инициатива за канабиса"

ЕК частично регистрира "Европейска инициатива за канабиса"

На този етап Комисията не е анализирала предложенията по същество

Европейската комисията реши да регистрира частично "Европейска инициатива за канабиса". С нея организаторите призовават Брюксел да легализира употребата на културата за медицински цели
 
Исканията към Комисията са разделени на три части: да свика трансевропейска гражданска асамблея относно политиките във връзка с канабиса, включително по въпросите на санкциите и съгласуваността на политиките на държавите членки, да насърчава достъпа до канабис за медицински цели и да позволява транспортирането на канабис и неговите производни, предписани за терапевтични цели, за да се гарантира пълноценното упражняване на правото на здраве и да заделя необходимите ресурси за изследване на терапевтичните свойства на канабиса.
 
Комисията стигна до заключението, че инициативата може да бъде регистрирана само по отношение на втората и третата част, тъй като само тези цели отговарят на изискванията за регистрация. Първата част беше отхвърлена, тъй като тя попада извън обхвата на правомощията на Комисията да представя предложение за правен акт по този въпрос.
На този етап Комисията не е анализирала предложенията по същество. Решението за регистриране на инициативата, що се отнася до втората и третата ѝ цел, е от правен характер и не предопределя окончателните правни и политически заключения, нито евентуалните действия, които тя възнамерява да предприеме, в случай че инициативата получи необходимата подкрепа.
 
След частичната регистрация организаторите разполагат с шест месеца, за да започнат да събират подписи. Ако в срок от една година дадена европейска гражданска инициатива получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави, Комисията трябва да се задейства и да реши дали да предприеме или не действия в отговор на искането, като ще трябва да обоснове решението си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.