1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК и ЕИБ улесняват достъпа до кредити за фермери

ЕК и ЕИБ улесняват достъпа до кредити за фермери

На преден план излиза огромният икономически потенциал на земеделието

Нов модел за кредитни гаранции представиха Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка в Брюксел. Чрез него ще се улесни достъпът на земеделци и други фирми, работещи в селските райони, до финансови средства.

"Образът на селското стопанство се е подобрил значително през последните години", изтъкна вицепрезидентът на Инвестиционната банка Вилхелм Молтерер. Хората вече не гледат на земеделието като на проблемен отрасъл, произвеждащ само излишни количества масло. Вместо това на преден план излиза огромният икономически потенциал с възможности за инвестиции.

Въпреки това фермерите нямат лесен достъп до свежи пари. Затова банката ще предложи нов финансов инструмент. Кредити ще се раздават чрез търговски банки и в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Заемите са предвидени особено за стопанства с малко собствен капитал. Предпочитани цели на инвестициите са модернизацията на млечните ферми, както и младите фермери, подчерта агрокомисар Фил Хоугън. По думите му по този начин едно евро от данъци може да се превърне в две или три евро икономическа стойност. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.