Деликатесът от свободно отглеждани чистокръвни исландски агнета
ЕК одобри първото по рода си защитено наименование за произход (ЗНП) от Исландия - "Íslenskt lambakjöt". "Íslenskt lambakjöt" е името, дадено на месото от чистокръвни исландски агнета, които са родени, отгледани и заклани на остров Исландия. Овцевъдството има дълга и богата културна традиция в Исландия. Характеристиките на "Íslenskt lambakjöt" преди всичко се състоят от висока степен на нежност и крехкост, поради факта, че агнетата се разхождат свободно в разграничени диви пасища и растат в дивата природа на Исландия, където се хранят с трева и други растения. Дългата традиция на овцевъдството, предаваща се от поколения на острова, е довела до високи стандарти за управление на стадата и методи за паша. Един от най-добрите примери за традиционно исландско ястие е супата от агнешко месо.
Комисията одобри и "Antakya Künefesi" от Турция като защитено географско указание (ЗГУ). "Antakya Künefesi" е един от малкото десерти, които съдържат сирене в Турция. Произвежда се в провинция Хатай и нейните окръзи и се използва кюнефелик кадаиф, прясно сирене Антакия кюнефелик, масло и сироп. Размерът на десерта зависи от броя на порциите, които трябва да се консумират. Рецептата и производствените умения се предават от поколение на поколение от майстор на чирак.
Тези нови защитени наименования ще бъдат добавени към списъка с 1614 защитени селскостопански продукта.